بر پذيرش آن خبر داده است ۱ و برخى ديگر از دانشمندان نيز آن را پذيرفته اند . ۲ شيخ صدوق ، بنابه ادله سلامت قرآن از تحريف و ديگر قرائن و شواهد ، پس از آن كه مقدار زايد را وحىِ غير قرآن مى داند و مثال هاى متعدّدى براى آن مى آورد، با صراحت چنين اعلان مى دارد:
ولو كان [الزائد] قرآنا لكان مقرونا به و موصلاً إليه غير مفصول عنه . ۳
4 . امكان دارد آيات قرآن را با قطعه هاى كوچك ترى شمار كنيم تا به اين عدد برسيم، اين پاسخ نيز مدّنظر برخى از بزرگان است . ۴
به نظر ما اگر اين پاسخ ها را كافى ندانيم ، هرگز نمى توانيم به ظاهر اين حديث ملتزم شويم ؛ چون براساس اين حديث ، حدود يازده هزار آيه از قرآن ساقط شده است . اين عددى ناچيز نيست كه بتوان به سادگى از آن گذشت ، با آن كه در مصادر فريقين ، اعم از معتبر و غير معتبر ، نمى توان حتى يك چهلم و كمتر از آن، از اين آياتِ مفقوده ، نشانى به دست داد ، با وجودى كه دعاوى بر نقل و نشر آنها از جانب دوست و دشمن فراوان بوده است . انگيزه دشمنان براى ضربه زدن به قرآن و براى آن كه تحريف كتاب خدا را برملا كنند و انگيزه دوستان براى آن كه از اهل بيت عليهم السلام حمايت كنند (چون به طور طبيعى داعى تحريف كنندگان قرآن، بر حذف آيات مربوط به اهل بيت و ولايت آنها بوده است) و نسبت به جمع آورندگان قرآن ، خرده گيرند ، با اين وصف ، كميّتى قابل ملاحظه از اين آياتِ ساقط شده در مصادر فريقين ، نقل نشده است : بلكه هرگز از احاديث شيعى ، روايتى به چشم نمى خورد كه از حذف يا افزايش يك آيه كامل يا آياتى از قرآن خبر دهد .
1.تصحيح الاعتقادات ، ۱۲۴.
2.رسالة فى إثبات تواتر القرآن ، ص ۹۶.
3.الاعتقادات ، ص ۸۶.