۱۷۳۳.محّمد بن يحيى ، از احمد بن محمد بن عيسى ، از قاسم يحيى ، از جدّش حسن بن راشد ، از مثنّى حنّاط ، از امام جعفر صادق عليه السلام روايت كرده است كه فرمود :«عادت رسول خدا صلى الله عليه و آله اين بود كه چون امرى بر او وارد مى شد كه او را شاد و خوشحال مى ساخت ، مى فرمود كه : اَلْحَمْدُ لِلّهِ عَلى هذِهِ النِّعْمَةِ؛ يعنى : «حمد و ستايش از براى خدا است ، به ازاى اين ناز و نعمت» . و چون امرى بر او وارد مى شد كه او را غمگين مى گردانيد ، مى فرمود : اَلْحَمْدُ لِلّهِ عَلى كُلِّ حالٍ؛ يعنى : «حمد از براى خدا است بر هر حال» .
۱۷۳۴.على بن ابراهيم ، از پدرش ، از ابن ابى عمير ، از ابوايّوب خزّاز ، از ابوبصير ، از امام محمد باقر عليه السلام روايت كرده است كه فرمود :«چون نظر كنى به كسى كه به ناخوشى مبتلا شده باشد ، سه مرتبه مى گويى ، بى آنكه به او بشنوانى : اَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذى عافانى مِمَّا ابْتَلاكَ بِهِ و لَوْ شآء فَعَلَ؛ يعنى : «حمد از براى خدايى كه مرا عافيت داده ، از آن چه تو را به آن مبتلى ساخته ، و اگر مى خواست با من چنين مى كرد» . و حضرت فرمود كه : «هر كه اين را بگويد هرگز آن بلاء به او نرسد» .
۱۷۳۵.حميد بن زياد ، از حسن بن محمد بن سماعه ، از چندين نفر ، از اَبان بن عثمان ، از حفص كناسى ، از امام جعفر صادق عليه السلام روايت كرده است كه فرمود :«هيچ بنده اى نيست كه مبتلايى را ببيند ، پس بگويد كه : اَلْحَمْدُلِلّهِ الَّذى عَدَلَ عَنّى مَا ابْتَلاكَ بِهِ وَفَضَّلَنى عَلَيْكَ بِالْعافِيَةِ اَللّهُمَّ عافِنى مِمَّا ابْتَلَيَتَهُ بِهِ ، مگر اينكه هرگز به آن بلاء مبتلى نشود» . و ترجمه دعا اين است كه: «حمد از براى خدايى كه گردانيده از من ، آن چه را كه تو را به آن مبتلى ساخته و آزموده ، و مرا بر تو زيادتى داده به عافيت و سلامتى . بار خدايا! هميشه مرا عافيت بخش ، از آن چه او را به آن مبتلى گردانيده اى» .
۱۷۳۶.چند نفر از اصحاب ما روايت كرده اند ، از احمد بن ابى عبداللّه ، از عثمان بن عيسى ، از خالد بن نجيح ، از امام جعفر صادق عليه السلام كه فرمود :«چون مردى را ببينى كه به بلايى مبتلى شده و بر تو به صحّت انعام شده باشد بگو كه : اَللّهُمَّ اِنّى لا أَسْخَرُ وَلَا أَفَخَرُ وَلَكِنْ أَحْمَدُكَ عَلى عَظيمِ نَعْمآئِكَ عَلَىَّ ؛ يعنى : «بار خدايا! به درستى كه من ريشخند نمى كنم و نمى نازم ، وليكن حمد مى كنم تو را بر نعمت هاى بزرگ تو بر من» .