۳۱۶۵.از او ، از پدرش ، از نوفلى ، از سكونى ، از امام جعفر صادق عليه السلام مروى است كه فرمود :«هر كه دعا كند و پيغمبر صلى الله عليه و آله را ياد نكند ، دعا بر بالاى سرش ايستاده بال زند ، چنان كه مرغ بال خود را مى جنباند در دور چيزى ، در حالى كه مى خواهد كه بر آن فرود آيد . و چون پيغمبر صلى الله عليه و آله را ياد كند و صلوات فرستد ، دعا بالا رود» .
۳۱۶۶.ابوعلى اشعرى ، از محمد بن عبدالجبّار ، از صفوان ، از ابواسامه زيد شحّام ، از محمد بن مسلم ، از امام جعفر صادق عليه السلام روايت كرده است كه فرمود :«مردى به خدمت پيغمبر صلى الله عليه و آله آمد و عرض كرد كه : يا رسول اللّه ! ثلث؛ يعنى سه يك صلوات خود را از براى تو قرار مى دهم . نه؛ بلكه نصف صلوات خود را از براى تو قرار مى دهم . نه؛ بلكه آن را همه از براى تو قرار مى دهم . پس رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود كه : در اين هنگام مؤنت[=هزينه و نيازهاى ]دنيا و آخرت را كفايت كرده مى شوى» ۱ .
۳۱۶۷.محمد بن يحيى ، از احمد بن محمد ، از على بن حكم ، از سيف ، از ابواسامه ، از ابوبصير روايت كرده است كه گفت : از امام جعفر صادق عليه السلام سؤال كردم كه : معنى صلوات خود را همه از براى تو قرار مى دهم ، چيست؟ فرمود كه :«در پيش روى هر حاجتى ، آن حضرت را يا صلوات بر او را كه مراد از آن دعا است ، مقدّم مى دارد . پس چيزى را از خدا سؤال نمى كند ، تا آنكه به پيغمبر صلى الله عليه و آله آغاز كند و بر آن حضرت صلوات فرست . پس حاجت هاى خود را از خدا سؤال كند» .
۳۱۶۸.چند نفر از اصحاب ما روايت كرده اند ، از سهل بن زياد ، از جعفر بن محمد اشعرى ، از ابن قدّاح ، از امام جعفر صادق عليه السلام كه فرمود :«رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود كه : مرا چون قدح و ظرف آب سواره قرار مدهيد . پس به درستى كه سواره قدحش را پر مى كند و در وقتى كه مى خواهد ، آن را مى آشامد؛ بلكه مرا در اوّل دعا و در آخر و در وسط آن قرار دهيد» ۲ .
1.يعنى در هنگامى كه امر چنان باشد كه ذكر كردى ، خداى ـ تعالى ـ مؤنت [= هزينه] دنيا و آخرت را از تو كفايت مى كند ، و آن چه به آن احتياج دارى و دشوارى را از تو دفع مى فرمايد ، و شايد كه مراد و به همه صلوات ، صلوات كامله و تمام باشد در فضل و اجر ، و آن صلواتى است كه پيش از سؤال واقع باشد . و مراد به نصف آن ، پست تر از آن باشد به اين اندازه در فضل و اجر ، و آن صلواتى است كه در ميان سؤال واقع باشد . و مراد به ثلث آن ، چيزى است كه به اين نسبت از آن پست تر باشد ، و آن صلواتى است كه بعد از فراغ از سؤال واقع باشد . و بالجمله در آن اشاره است به سوى تفاوت مراتب صلوات در لفظ و كمال و اجر . (مترجم)
2.و مراد آن حضرت اين است كه در ذكر ، مرا به تأخير ميندازيد؛زيرا كه سواره قدح را به تأخير مى اندازد تا آنكه هر چيزى را بردارد ، به سبب آن چه در آن است از آب ، و بسا باشد كه به آن محتاج شود . پس آن را استعمال مى كند و آب مى آشامد ، و در نزد فراغش آن را در آخر بار خويش مى آويزد و در پشت سرش قرار مى دهد . (مترجم)