611
تحفة الأولياء ج4

۳۴۸۲.على بن ابراهيم ، از صالح بن سندى ، از جعفر بن بشير ، از سعد اسكاف روايت كرده است كه گفت : رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود كه :«سوره هاى طوال به جاى تورات به من عطا شده ، و مئين به جاى انجيل به من عطا شده ، و مثانى به جاى زبور به من عطا شده ، و تفضيل داده شده ام به مفصّل ، و آن شصت و هشت سوره است ، و قرآن شاهد و دليل است بر ساير كتاب هاى آسمانى . پس تورات از براى موسى ، و انجيل از براى عيسى ، و زبور از براى داود عليهماالسلاماست» ۱ .

۳۴۸۳.ابو على اشعرى ، از محمد بن سالم ، از احمد بن نضر ، از عمرو بن شمر ، از امام محمد باقر عليه السلام روايت كرده است كه فرمود :«قرآن در روز قيامت مى آيد ، در نيكوترين صورتى كه به سوى آن نظر شده باشد . پس به مسلمانان مى گذرد ، و ايشان مى گويند كه : اينك ، مردى است از ما . بعد از آن ، از ايشان درمى گذرد و مى رود به جانب پيغمبران . پس مى گويند كه : او از ما است . بعد از آن ، از ايشان درمى گذرد و مى رود به سوى فرشتگان مقرّب ، و ايشان مى گويند كه : او از ما است ، تا آنكه منتهى مى شود به سوى حضرت ربّ العزّت ، و عرض مى كند كه : اى پروردگار من! فلان ، پسر فلان ، ساعت هاى بسيار گرم ، او را تشنه گردانيدم ، و شبش را بيدار كردم (يعنى در روزهاى گرم او را روزه دار گردانيدم ، و در شب ها او را بيدار ساختم) در دار دنيا ، و فلان ، پسر فلان ، ساعت هاى بسيار گرم ، او را تشنه نساختم ، و شبش را بيدار نكردم (يعنى به سبب من روزها را روزه نگرفت ، و در شب ها برنخاست) . پس خداى ـ تبارك و تعالى ـ مى فرمايد كه : ايشان را در بهشت داخل گردان ، بر اندازه منزل هاى ايشان پس قرآن برمى خيزد و روان مى شود ، و [ايشان] در پى او مى روند . بعد از آن ، به مؤمن مى گويد كه : بخوان و بالا رو» .و حضرت فرمود : «پس مى خواند و بالا مى رود ، تا آنكه هر مردى از ايشان ، به منزل خويش كه به او اختصاص دارد ، مى رسد ، و در آن فرود مى آيد» .

1.در اين حديث ، قرآن را بر چهار قسمت نموده ، چنان كه مى بينى ، و در تعيين مراد از هر يك از آنها خلاف است ، و اشهر آن است كه طوال ـ به ضمّ طاء ـ ، كه آن را طول ـ بدون الف ـ نيز مى گويند ، هفت سوره است ، از سوره بقره تا سوره اعراف ، و هفتم سوره يونس است ، يا سوره انفال و توبه ، هر دو ، بنابر اينكه اين دو سوره يكى باشند . و مثانى ـ بر وزن معانى ـ ، سورهاى پهلوى سورهاى طوال اند ، از سوره يونس تا سوره نحل ، و مئين ، هر سوره اى است كه مقدار صد آيه يا قدرى بيشتر يا كمتر از آن باشد ، يا آنها نيز هفت سوره اند ، از سوره بنى اسرائيل تا سوره مؤمنون ، و مفصّل ، از سوره محمد است تا آخر قرآن . و مئين و مثانى ، سى و نه سوره اند ، و طوال ، هفت سوره ، و مفصّل ، شصت و هشت سوره ، كه مجموع ، صد و چهارده سوره باشد ، و تفصيل اين مطلب در لوامع التّنزيل مذكور است . (مترجم)


تحفة الأولياء ج4
610

۳۴۸۲.عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ، عَنْ صَالِحِ بْنِ السِّنْدِيِّ، عَنْ جَعْفَرِ بْنِ بَشِيرٍ، عَنْ سَعْدٍ الْاءِسْكَافِ، قَالَ:
قَالَ رَسُولُ اللّهِ صلى الله عليه و آله :
«أُعْطِيتُ السُّوَرَ الطِّوَالَ مَكَانَ التَّوْرَاةِ، وَ أُعْطِيتُ الْمِئِينَ مَكَانَ الْاءِنْجِيلِ، وَ أُعْطِيتُ الْمَثَانِيَ مَكَانَ الزَّبُورِ، وَ فُضِّلْتُ بِالْمُفَصَّلِ ثَمَانٌ وَ سِتُّونَ سُورَةً، وَ هُوَ مُهَيْمِنٌ عَلى سَائِرِ الْكُتُبِ، فالتَّوْرَاةُ لِمُوسى، وَ الْاءِنْجِيلُ لِعِيسى، وَ الزَّبُورُ لِدَاوُدَ عليهم السلام » .

۳۴۸۳.أَبُو عَلِيٍّ الْأَشْعَرِيُّ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ سَالِمٍ، عَنْ أَحْمَدَ بْنِ النَّضْرِ، عَنْ عَمْرِو بْنِ شِمْرٍ، عَنْ جَابِرٍ، عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عليه السلام ، قَالَ :
«يَجِيءُ الْقُرْآنُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فِي أَحْسَنِ مَنْظُورٍ إِلَيْهِ صُورَةً، فَيَمُرُّ بِالْمُسْلِمِينَ، فَيَقُولُونَ: هذَا رَجُلٌ مِنَّا ، فَيُجَاوِزُهُمْ إِلَى النَّبِيِّينَ، فَيَقُولُونَ: هُوَ مِنَّا، فَيُجَاوِزُهُمْ إِلَى الْمَلَائِكَةِ الْمُقَرَّبِينَ، فَيَقُولُونَ: هُوَ مِنَّا ، حَتّى يَنْتَهِيَ إِلى رَبِّ الْعِزَّةِ ـ عَزَّ وَ جَلَّ ـ فَيَقُولُ: يَا رَبِّ، فُلَانُ بْنُ فُلَانٍ أَظْمَأْتُ هَوَاجِرَهُ، وَ أَسْهَرْتُ لَيْلَهُ فِي دَارِ الدُّنْيَا، وَ فُلَانُ بْنُ فُلَانٍ لَمْ أُظْمِئْ هَوَاجِرَهُ، وَ لَمْ أُسْهِرْ لَيْلَهُ، فَيَقُولُ وَ رُجِمْتَ بِالْقَوْلِ فِيَّ، أَلَا وَ إِنَّ كُلَّ تَاجِرٍ قَدِ اسْتَوْفى تِجَارَتَهُ ، وَ أَنَا وَرَاءَكَ الْيَوْمَ».
وَ تَعَالى : أَدْخِلْهُمُ الْجَنَّةَ عَلى مَنَازِلِهِمْ، فَيَقُومُ فَيَتَّبِعُونَهُ ، فَيَقُولُ لِلْمُؤْمِنِ: اقْرَأْ وَ ارْقَهْ» قَالَ :
«فَيَقْرَأُ وَ يَرْقى حَتّى يَبْلُغَ كُلُّ رَجُلٍ مِنْهُمْ مَنْزِلَتَهُ الَّتِي هِيَ لَهُ، فَيَنْزِلُهَا».

  • نام منبع :
    تحفة الأولياء ج4
    سایر پدیدآورندگان :
    تحقیق : مرادی، محمد
    تعداد جلد :
    4
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1388 ش
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 305943
صفحه از 791
پرینت  ارسال به