677
تحفة الأولياء ج4

۳۵۸۰.حسين بن محمد ، از معلّى بن محمد ، از وشّاء ، از جميل بن درّاج ، از محمد بن مسلم ، از زراره ، از امام محمد باقر عليه السلام روايت كرده است كه فرمود :«به درستى كه قرآن يكى است كه از نزدِ يكى فرود آمده ، وليكن اختلاف از جانب راويان مى آيد و از ايشان به هم مى رسد» .

۳۵۸۱.على بن ابراهيم ، از پدرش ، از ابن ابى عمير ، از عمر بن اذينه ، از فضيل بن يسار روايت كرده است كه گفت : به خدمت امام عليه السلام جعفر صادق عرض كردم كه : مردم مى گويند كه : قرآن بر هفت حرف نازل شده [است] . فرمود :«دروغ گفتند دشمنان خدا ، وليكن قرآن بر يك حرف نازل شده ، از نزد آنكه يكى و يگانه است» .

۳۵۸۲.محمد بن يحيى ، از عبداللّه بن محمد ، از على بن حكم ، از عبداللّه بن بكير ، از امام جعفر صادق عليه السلام روايت كرده است كه فرمود :«قرآن به روش و طور «ايّاك أعنى واسمعى يا جاره» نازل شد؛ يعنى : تو را قصد دارم ، و بشنو اى همسايه!» ۱ .

۳۵۸۳.و در روايت ديگر از امام جعفر صادق عليه السلام مروى است كه فرمود :«معنى آن ، اين است كه ، آنچه خداى عز و جل به آن بر پيغمبر صلى الله عليه و آله عتاب فرموده پس آن حضرت به آن قصد مى فرمود ، آنچه را كه در قرآن گذشته ، مثل قول آن جناب : «وَلَوَلا أَنْ ثَبَّتْناكَ لَقَدْ كِدْتَ تَرْكَنُ اِلَيْهِمْ قَليلاً»۲ ـ ، غير آن حضرت را به آن قصد فرمود» (چه آن حضرت منزّه است از ركون و ميل به سوى ايشان) ۳ .

1.و اين مثلى است كه زده مى شود از براى كسى كه سخن خويش را از براى مخاطب تصريح مى كند ، و به غير او كنايه مى گويد به آنچه متفطّن شود آن را ، كه آن را دريابد ، و در فارسى از آن تعبير مى شود ، و به قول ايشان كه : «در بگو ، ديوار! تو بشنو» . و شرح اين مثل در لوامع التّنزيل مذكور است . (مترجم)

2.اسرا، ۷۴.

3.و اصل كلام اين است كه ، آنچه خدا به آن بر پيغمبرش عتاب فرموده ، غير آن حضرت را به آن قصد فرمود ، و آنچه در ميان [دو خط تيره] درآمده ، از كلام راوى يا مؤلّف است كه بعد از مبتدا و پيش از خبر واقع شده ، تا تفسير و بيان از براى مبتدا و تمثيل از براى آن باشد . و ترجمه آيه آن كه : «و اگر نه اين بود كه ثابت و پابر جاى داشتيم تو را ، به حقيقت كه نزديك شدى كه ميل كنى به سوى ايشان ، چيزى كم و ميلى اندك» . (مترجم)


تحفة الأولياء ج4
676

3580. الْحُسَيْنُ بْنُ مُحَمَّدٍ، عَنْ مُعَلَّى بْنِ مُحَمَّدٍ، عَنِ الْوَشَّاءِ، عَنْ جَمِيلِ بْنِ دَرَّاجٍ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ، عَنْ زُرَارَةَ، عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عليه السلام ، قَالَ :
«إِنَّ الْقُرْآنَ وَاحِدٌ، نَزَلَ مِنْ عِنْدِ وَاحِدٍ، وَ لكِنَّ الِاخْتِلَافَ يَجِيءُ مِنْ قِبَلِ الرُّوَاةِ».

۳۵۸۱.عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ، عَنْ عُمَرَ بْنِ أُذَيْنَةَ، عَنِ الْفُضَيْلِ بْنِ يَسَارٍ، قَالَ:
قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللّهِ عليه السلام : إِنَّ النَّاسَ يَقُولُونَ: إِنَّ الْقُرْآنَ نَزَلَ عَلى سَبْعَةِ أَحْرُفٍ؟
فَقَالَ :
«كَذَبُوا أَعْدَاءُ اللّهِ، وَ لكِنَّهُ نَزَلَ عَلى حَرْفٍ وَاحِدٍ مِنْ عِنْدِ الْوَاحِدِ».

۳۵۸۲.مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيى، عَنْ عَبْدِ اللّهِ بْنِ مُحَمَّدٍ، عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحَكَمِ، عَنْ عَبْدِ اللّهِ بْنِ بُكَيْرٍ، عَنْ أَبِي عَبْدِ اللّهِ عليه السلام ، قَالَ :«نَزَلَ الْقُرْآنُ بِإِيَّاكِ أَعْنِي وَ اسْمَعِي يَا جَارَةُ».

۳۵۸۳.وَ فِي رِوَايَةٍ أُخْرى، عَنْ أَبِي عَبْدِ اللّهِ عليه السلام ، قَالَ مَا مَعْنَاهُ :«مَا عَاتَبَ اللّهُ عَزَّ وَ جَلَّ بِهِ عَلى نَبِيِّهِ صلى الله عليه و آله ـ فَهُوَ يَعْنِي بِهِ مَا قَدْ مَضى فِي الْقُرْآنِ، مِثْلُ قَوْلِهِ: «وَ لَوْ لا أَنْ ثَبَّتْناكَ لَقَدْ كِدْتَ تَرْكَنُ إِلَيْهِمْ شَيْئاً قَلِيلاً» ـ عَنى بِذلِكَ غَيْرَهُ».

  • نام منبع :
    تحفة الأولياء ج4
    سایر پدیدآورندگان :
    تحقیق : مرادی، محمد
    تعداد جلد :
    4
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1388 ش
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 307655
صفحه از 791
پرینت  ارسال به