۳۶۰۹.از او ، از عبد الرحمان بن ابى نجران ، از محمد بن صلت ، از ابان ، از ابو العديس روايت است كه گفت : امام محمد باقر عليه السلام فرمود :«اى صالح! پيروى كن كسى را كه تو را مى گرياند ، و حال آنكه تو را خيرخواه است ، و پيروى مكن كسى را كه تو را مى خنداند ، و حال آنكه تو را عيب مى كند و با تو در مقام خيانت است ، و به زودى همه بر خدا وارد خواهيد شد ، و آنچه بايد كه بدانيد ، خواهيد دانست» .
۳۶۱۰.از او ، از محمد بن على ، از موسى بن يسار قطّان ، از مسعودى ، از ابو داود ، از ثابت بن ابى صخر ، از ابو الزّعلى روايت است كه گفت : اميرالمؤمنين عليه السلام فرمود كه :«رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود : نظر كنيد و ببينيد كه با كى [=چه كسى ]حديث و سخن مى كنيد؛زيرا كه كسى نيست كه مرگ بر او فرود آيد ، مگر آنكه يارانش از جانب خدا از برايش ممثّل و مصوّر مى شوند . اگر آن ياران ، نيكان باشند ، مثال ها نيز نيكانند ، و اگر بَدان باشند ، بَدانند ، و كسى نيست كه بميرد ، مگر آنكه من در نزد مردنش از برايش متمثّل ۱ مى شوم» .
۳۶۱۱.على بن ابراهيم ، از پدرش ، از ابن ابى عمير ، از بعضى از مردمان حلب ، از عبداللّه بن مسكان ، از مردى از اهل جبل كه او را نام نبرد ، روايت كرده است كه گفت : امام جعفر امام صادق عليه السلام فرمود كه :«بر تو باد به تِلاد ۲ ، و بپرهيز از هر تازه اى كه از نو پيدا شده باشد ، كه او را نه عهدى است و نه امان ، و نه زنهارى و نه پيمان ، و از معتمدترين مردمان در نزد خويش برحذر باش و از او بترس» .
۳۶۱۲.چند نفر از اصحاب ما روايت كرده اند ، از احمد بن محمد كه آن را مرفوع ساخته به سوى امام جعفر صادق عليه السلام كه فرمود :«دوست ترين برادران من در نزد من ، كسى است كه عيب ها و زشتى هاى مرا به من برساند ، و آگاهى بر آنها را به من دهد ، چنان كه هديّه از براى يكديگر مى فرستند» ۳ .
1.. متمثّل ، كسى است كه بر مثال چيزى و مانند كسى باشد .
2.تلاد ـ به كسر تاء ـ ، مال كهن باشد و چيز پيشينه از حيوان و غير آن ، و مالى كه نزد كسى بزرگ شده باشد . و مراد از آن در اينجا ، كسى است كه بارها صلاحش دانسته شده و خيرخواهيش معلوم شده از يار ديرينه ، نه كسى كه او را تجربه نكرده باشند . (مترجم)
3.و در كلام حضرت عليه السلام شعار است به اين كه ، هر كه عيب مرا به من بگويد ، از او ممنون مى شوم و شاد مى گردم ، چنان كه مردم به هديّه ممنون و شاد مى شوند . (مترجم)