325
مباني شناخت

در قرآن و حديث كلمه اسراف در معناى لغوى آن به كار رفته است .
اسراف مراتبى دارد كه كمترين آن در متون اسلامى دور ريختن چيزهاى قابل مصرف ، و بالاترين مرتبه اسراف ، برترى جويى و تجاوز به حقوق مردم است .
چون اسراف تجسم هوس ، و هوس مانع شناخت است ، اسراف نيز مانع شناخت هاى عقلى و قلبى است .
قرآن كريم اسراف را مانند ظلم و كفر ، مانع شناخت و موجب گمراهى انسان مى داند ، و اين كه مى گويد خداوند اسرافكاران را گمراه مى كند ، از همين روست .
مانعيت اسراف از شناخت ، به حسب مراتب آن است ؛ مانعيت اسراف هاى كوچك تر كمتر و مانعيت اسراف هاى بزرگ تر بيشتر است .
فسق ، در لغت ، عبارت است از خارج شدن از راهى كه عقل ، آن را صحيح و حق و درست مى داند ، وفاسق كسى است كه از اين راه منحرف شده است .
فسق ، در قرآن كريم و احاديث اسلامى نيز در معناى لغوى آن به كار رفته است؛ منتها قرآن و حديث ، نافرمانى خداوند را از مصاديق خروج از مسير حق مى دانند .
همه آياتى كه به دليل فسق ، افرادى را توبيخ مى كنند ، گواه آن اند كه فسق ، در قرآن در معناى لغوى آن ، يعنى ناشايسته هاى عقلى به كار رفته است .
فسق ، به دليل اين كه تجسم و تبلور هوس است و هوس مانع شناخت ، حجاب عقل و قلب است .
قرآن كريم ، فسق را همانند ظلم و كفر و اسراف ، مانع شناخت و موجب گمراهى انسان مى داند و منظور از گمراه شدن افراد فاسق به وسيله خداوند همين است .


مباني شناخت
324

ج . كفر مذموم عبارت است از نهان كردن چيزى كه عقل ، نهان كردن آن را زشت و آشكار شدنش را زيبا مى داند .
كفر مذموم بر چهار قسم است : كفر جهلى ، كفر علمى ، كفر نعمت و كفر معصيت :
1 . كفر جهلى عبارت از پنهان كردن جهل است با ادعاى علم نسبت به مجهول . به عبارت ديگر : كفر جهلى عبارت از اظهار نظر بدون تحقيق است ، مانند كفر دهريه كه در آيه بيست و چهارم سوره جاثيه مطرح شده است .
2 . كفر علمى عبارت از پنهان كردن علم است با ادعاى جهل ، يا ادعاى علم به وسيله كسى برخلاف آنچه او مى داند . به سخن ديگر ، كفر علمى عبارت است از اظهار نظر برخلاف تحقيق ، مانند كفر فرعون و هواداران او كه در آيه چهاردهم سوره نمل آمده است .
3 . كفر نعمت عبارت از پنهان كردن احسان ديگرى است با گفتار يا با كردار . به عبارت ديگر ، كفر نعمت عبارت از نافرمانى عقل است در پاسخ به نيكى ديگران «لِيَبْلُوَنِى ءَأَشْكُرُ أَمْ أَكْفُرُ» .
4 . كفر معصيت عبارت از پنهان كردن و ناديده گرفتن فرمان فرمانده است . كفر معصيت ، در صورتى كه فرمانده از ديدگاه عقل ، شايستگى فرماندهى داشته باشد ، مذموم است «أَفَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْكِتَـبِ وَ تَكْفُرُونَ بِبَعْضٍ» .
تمام اقسام كفر مذموم ، به دليل اين كه تجسم هوس مى باشند ، موجب تيرگى آينه عقل و مانع شناخت هاى عقلى و قلبى هستند .
قرآن كريم ، كفر را مانند ظلم ، مانع شناخت هاى عقلى و موجب گمراهى انسان مى داند .
اسراف ، در لغت ، اخص از ظلم و به معناى تجاوز از مرز اعتدال در هر كار است .

  • نام منبع :
    مباني شناخت
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1388
    نوبت چاپ :
    دوم
تعداد بازدید : 520802
صفحه از 484
پرینت  ارسال به