است .
علم ذاتا با ايمان همراه است ؛ زيرا چنان كه در آيات بيان شد ، اين دو از يكديگر جدايى ناپذيرند . پس ، از منظر اسلام ، علم و ايمان همزادند؛ با هم زاده مى شوند و با هم مى ميرند . امام على عليه السلام چه زيبا از قرآن الهام گرفته است ، آن جا كه مى فرمايد :
الإِيمانُ وَ العِلمُ أَخَوانِ تَوأَمانِ و رَفيقانِ لا يَفتَرِقانِ .۱ايمان و علم ، دو برادر همزادند و دو رفيق اند كه از هم جدا نمى شوند.
اين ، بدان معناست كه اگر يكى از دو همزادِ متصل به هم را ديدى و يا با رفيق ملازم با رفيق ديگر ديدار كردى ، حتما ديگرى را نيز ديده و ملاقات كرده اى و همين وضعيت ، ميان علم و ايمان ، جارى است ؛ يعنى اگر انسان به علم برسد ، به ايمان رسيده است و اگر به ايمان دست يابد ، به علم و معرفت حقيقى دست يافته است . در اين زمينه از پيامبر صلى الله عليه و آله سخنى روايت شده كه دقّت نظر مى طلبد و رابطه علم و ايمان را از زاويه اى ديگر بيان مى دارد . پيامبر صلى الله عليه و آله مى فرمايد :
العِلمُ حَياةُ الإِسلامِ و عِمادُ الإِيمانِ .۲علم ، زندگى اسلام و ستون ايمان است.
در اين سخن ، رابطه علم و ايمان ، به دو چيز تشبيه شده است : يكى ، رابطه جسم و جان ، و ديگرى رابطه ستون و سقف .
اگر جسم ، بى روح شود ، از حركت و رشد باز مى ماند ، و سقف ، يك لحظه هم بدون ستون ، استوار نمى ماند . همين پيوند ميان علم و ايمان ، بر قرار است . از اين رو ، هر جا علم يافت شود ، اسلام هستى مى يابد ، چنان كه در هر زمان و مكان ، در عرصه هاى علمى است كه اسلام شكوفا مى گردد .