بررسى خوف و رجا در « قرآن »، « نهج البلاغة » و « الكافى » - صفحه 241

بررسى خوف و رجا در «قرآن»، «نهج البلاغة» و «الكافى»

سيّده زهرا جورابچى

چكيده

پژوهشى است درباره مبانى نظرى و راه كارهاى مسئله «خوف و رجا» با استفاده از متون دينى شيعه با محوريت قرآن، نهج البلاغة و كتاب الكافى .
اين رساله ، در پنج فصل و 142 صفحه ، تهيه و تنظيم شده است . نويسنده ، معتقد است كه تاكنون ، تحقيقى در حد پايان نامه در اين موضوع ، نگارش نيافته است ، هر چند در كتب اخلاقى و تفسيرى ، به صورت پراكنده ، مطالبى بيان شده است .
نگارنده ، پس از طرح كلّيات بحث ، مانند : تبيين موضوع ، هدف ، روش ، سابقه و ضرورت ، منابع و اركان تحقيق ، در ادامه ، نخست به بررسى ماهيت «خوف» پرداخته و براى تبيين آن ، به بررسى واژه خوف ، انواع و مراتب و درجات و ثمرات خوف پرداخته است . سپس به بررسى «رجا»پرداخته و ريشه شناسى لغوى و اصطلاحى آن و نيز حقيقت شرايط تحقّق و ادلّه اى را كه سبب تقويت رجا مى شوند ، اشاره نموده است . در فصل بعدى ، اين سؤال را مطرح كرده كه در سير و سلوك ، آيا خوفْ بهتر است يا رجا ؟ در پاسخ نيز با استفاده از كتاب هاى اخلاقى و روايى ، ديدگاه هايى را مطرح نموده و در نهايت ، نتايجى كه از تحقيق خود به دست آورده ، برشمرده است .
در اين مقاله ، با ارائه گزارشى از كليات اين رساله ، به شرح فصول و مباحث مهم درباره خوف و رجا و با تكيه بر روايات الكافى پرداخته شده و ويژگى هاى رساله برشمرده شده است . در نهايت ، در قالب جمع بندى و پيشنهاد ، نكاتى را يادآور شده ايم .
كليدواژه ها : خوف ، رجا ، الكافى ، فضائل اخلاقى .

صفحه از 272