قرآن در روايات «الكافى»
مرضيه بيريان
چكيده
اين پايان نامه در 170 صفحه و در چهار بخش اصلى ، سامان يافته است كه در آن با بررسى روايت هاى قرآنى الكافى ، اعم از روايت هاى «كتاب فضل القرآن» و روايات تفسيرى و تأويلى و... در پى دستيابى به ديدگاهى كلّى درباره روايات موجود در الكافى در ارتباط با قرآن از جنبه هاى مختلف است.
در بخش اوّل ، در دو فصل، شرح حال كلينى و زندگى علمى وى، بررسى شده و تأليف الكافى به وسيله او پرداخته شده است .
در بخش دوم، مؤلّف محترم ، سعى نموده است تا با بازخوانى مجدّد روايات مربوط به جايگاه قرآن در الكافى ، احاديث در موضوع ياد شده را ذيل ده عنوان ، دسته بندى كند .
بخش سوم ، با عنوان : «تفسير و تأويل در روايات الكافى» ، شامل سه فصل است. در فصل اوّل ، در مورد معانى لغوى و اصطلاحى تفسير و تأويل و رابطه بين اين دو ، مباحثى آمده است . در فصل دوم ، علاوه بر سيرى اجمالى بر تاريخ تفسير، ذيل چهار عنوان ، با توجّه به احاديث الكافى ، به تبيين شيوه تفسير ائمّه عليهم السلام پرداخته شده است و در فصل سوم ، درباره سير تأويل سخن رفته و نمونه هايى از روايات تأويلى الكافى در چهار عنوان ، ارائه شده است. در انتهاى اين بخش نيز دو فهرست از احاديث تفسيرى و تأويلى الكافى ، گِرد آمده است .
در بخش چهارم ـ كه بخش آخر اين تحقيق است ـ ، ضمن سه فصل ، درباره بحث تحريف قرآن و احراز يا عدم احراز آن در روايات الكافى بحث شده است. در اين بخش ، علاوه بر بحث هاى مقدّماتى، به طرح برخى اشكالاتى كه از سوى اهل سنّت به الكافى وارد شده ، پرداخته شده و پاسخ هايى داده شده است. در آخر نيز تعدادى از روايات موجد شبهه تحريف ، از نظر سندى بررسى شده و ضعيف و مخدوش بودن آنها ، نشان داده شده است.
كليدواژه ها : قرآن، روايات الكافى، كلينى، تفسير، تأويل، تحريف قرآن .