قرآن در روايات «الكافى» - صفحه 328

بخش اوّل : شرح حال كلينى

از آن جا كه الكافى، اوّلين جامع حديثى در بين كتب اربعه شيعه است، به نوعى ضرور مى نمايد كه پيش از پرداختن به موضوع اصلى اين پايان نامه، به زندگى مرحوم كلينى و ويژگى هاى كتابِ ارجمند وى، الكافى ، پرداخته شود. همين دليل ، نويسنده محترم را بر آن داشته كه تمام بخش نخست پايان نامه خود را بدين مهم ، اختصاص دهد ؛ هر چند به نظر مى رسد با توجّه به حجم كلّ پايان نامه ، اختصاص اين مقدار از تحقيق (تقريبا يكْ چهارم) به اين مسئله ، بيش از حدّ نياز باشد و بهتر بود با انتخاب مباحث ضرور و ارائه آنها را در حجمى كمتر، اين مهم ـ كه در اصل، مقدّمه اى براى ورود به اصل موضوع مورد بحث است ـ ، گزارده مى شد.
بنا بر همين نظر ، گزيده اى ضرور از مطالب بخش اوّل گزارش مى گردد .
بخش اوّل اين پايان نامه (ص 4 ـ 42) ، خود ، شامل دو فصل است. در فصل اوّل ، به اين مباحث پرداخته شده است: محلّ تولد، موطن و نسب كلينى ؛ چگونگى تحصيلات وى و سفرهاى او در اين راه؛ القاب، مشايخ، استادان و شاگردان كلينى؛ آثار و تأليفات او و البته مهم ترين اثر وى ، الكافى و وجه تسميه آن؛ و در نهايت ، وفات كلينى .
در فصل دوم نيز شخصيت فرهنگى ـ علمى كلينى به تصوير كشيده شده و ويژگى هاى علمى عصر وى، نيز انگيزه اين عالم بزرگ در نگارش الكافى و روش كار وى در تدوين اين كتاب ارزشمند، بر رسيده شده است. مقايسه روش متقدّمان و متأخّران در شناخت حديث، آراى علما در مورد كلينى و كتابش، نظر مخالفان، و مطالبى ديگر درباره الكافى، از مباحث ديگر اين فصل است.

صفحه از 380