است.۱ بنا بر این، به نظر میرسد روایت سلیم با داشتن معارضات متعدد در منابع دیگر و اضطراب در متن در خود کتاب سلیم، قابل توجیه و پذیرش نیست.
3-5-2-2. ارزیابی دسته دوم از متفردات سلیم در محور فضایل
در میان روایات فراوانی که در کتاب سلیم در بخش احادیث فضایل وارد شده بخشهایی وجود دارند که سلیم در آنها تفرد در نقل دارد. این روایات به دو دسته قابل تقسیم است: 1. روایات بیانگر فضایل اختصاصی علی علیه السلام، 2. روایات بیانگر امتیازات سلیم.
3-5-2-2-1. ارزیابی دسته دوم از متفردات سلیم در موضوع فضایل اختصاصی علی علیه السلام
سلیم در برخی از نقلهای خود، به جهت اثبات فضیلت برای علی علیه السلام از مسیر حقیقت خارج شده و مطالبی نقل نموده که نه تنها تفرد در نقل، بلکه اختلاف با منقولات دیگر دارد؛ چنان که در حدیث یازدهم، از قول علی علیه السلام نقل میکند که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم هرگز او را به اسم صدا ننموده و همواره از عنوان برادرم استفاده نموده است؛۲ اما پس از ذکر این روایت، بلافاصله روایتی دیگر از علی علیه السلام نقل میکند که با آن همخوانی ندارد:
۰.آیا اقرار میكنید كه پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم در مورد دختر حمزه بین من و جعفر و زید قضاوت كرد و فرمود: «ای علی، تو از منی و من از توام...».
این روایت و روایات بسیاری در دیگر منابع فریقین نشان میدهد که پیامبر در مواضع متعددی علی علیه السلام را به اسم صدا میزد.۳ هر چند، علی علیه السلام در احادیث فراوانی و از جمله حدیث مواخاة، برادر پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم معرفی شده است.۴ اما این که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم آن حضرت را تنها با عبارت « اخی » صدا نموده باشد، مطلبی است که تنها سلیم آن را نقل میکند.
3-5-2-2-2. ارزیابی دسته دوم از متفردات سلیم در موضوع امتیازات سلیم
سلیم در برخی گزارشهای خود به جهت اطمینان بخشی به صحت آنها اظهار میدارد که یا نقل خود را به امامان معصوم علیهم السلام عرضه داشته و او را تأیید نمودهاند و یا این که شخصاً بر اتفاقی از جناح مخالف و دشمن اطلاع یافته و شاهد آن بوده است. این نقلها به شکل
1.. الاختصاص، ص۶ و ۷.
2.. ر.ک: کتاب سلیم، ج۲، ص۶۴۲.
3.. برای نمونه، ر.ک: الکافی، ج۱، ص۲۳۶.
4.. بصائر الدرجات، ج۱، ص۱۶۶.