شاخصه‌های جامعه دینی با توجه به خطبه ‏های جمعه و عیدین پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم - صفحه 166

فهرست نمایه موضوعات خطبه‏ها با حذف مکررات

تحلیل محتوایی خطبه‏ها (تحلیل موضوعات خطبه‏ها)

از آن‌جا که در تحلیل هر سخن مضمون، ساختار زبانی و زمان و مکان صدور آن قابل بررسی است، لذا در تحلیل محتوایی خطبه‏های جمعه و عیدین رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم مضمون آنها _ که شامل نمایه‏های موضوعات خطبه‏ها است _ و نیز ساختار زبانی آن در قالب مرور ادبیات خطبه‏ها نیز عوامل تاثیرگذار بر ادبیات خطبه‏ها مورد تحلیل قرار می‏‏گیرد؛ ضمن این که زمان و مکان صدور خطبه‏ها هم با تحلیل مناسبتی آنها ارزیابی می‏‌گردد.

لازم به ذکر است که تحلیل مورد نظر بر اساس دو پیش فرض: 1. همه خطبه‏های پیامبر مدنی بوده است؛ 2. به دلیل تقطیع خطبه‏ها اطلاعات ما در باره همه خطبه‏های ایراد شده توسط پیامبر اسلام در طول حیات مبارک ایشان ناقص است، صورت می‏‌گیرد.

تحلیل مؤلفه‏های مهم خطبه‏ها

مؤلفه‏‏های مهم خطبه‏ها را می‏‌توان در قالب چهار موضوع مورد تحلیل قرار داد:

مؤلفه‏‏های اعتقادی، مؤلفه‏‏های اخلاقی، مؤلفه‏‌های فقهی و مؤلفه‏‌های تاریخی. اینک توضیح اجمالی هر کدام از این مؤلفه‌های یاد شده:

الف. مؤلفه‏‌های اعتقادی

اولین مسأله‌ای که در میان مؤلفه‏‏های اعتقادی در خطبه‌های پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم آشکارا به چشم می‏خورد، خدا و مسأله توحید است. حضرت به جز در خطبه‏های ناقص، در تمام خطبه‏ها کلام خویش را با حمد و سپاس و ستایش الهی اغاز نموده و سپس به ذکر موارد دیگر پرداخته است. لازم به ذکر است که پیامبر اسلام در خطبه‏ها به اقسام توحید، اعم از توحید در ذات، توحید در صفات، توحید در افعال و توحید در عبادت اشاره فرموده است.

پس از ذکر مسأله خدا و توحید و نبوت، معاد و تولی و تبری و موضوعات دیگر اعتقادی

صفحه از 180