جايگاه امام صادق علیه السلام در تفسير قرآن با توجه به روايات تفسيری ايشان - صفحه 87

در مدینه پرسیدم، امام فرمود: «در آیه اول مقصود، عدالت در نفقه و در آیه دوم مقصود، عدالت در دوست داشتن است. هیچ کس نمی‌تواند در دوست داشتن بین دو زن عدالت داشته باشد».1

با توضیح امام آشکار شد که متعلق آیه اول نفقه و متعلق آیه دوم مودّت و محبّت است. پس تناقضی میان دو آیه نیست.

یکی از توصیفاتی ‌که در باره ائمه معصوم علیهم السلام رسیده، ایستادگی آنان در برابر تحریف‌ها، پاسخ به شبهات و راهنمایی نادانان است. برخی از روایات امام ناظر به همین موضوع است؛ به طور نمونه، در شرح آیه «لا تُدْرِكُهُ الْأَبْصارُ وَ هُوَ یدْرِكُ الْأَبْصارَ»،۲ کافری از امام صادق علیه السلام پرسید: چگونه بندگان خدا را عبادت می‌کنند؛ در حالی که او را نمی‌بینند؟ امام در بیان عدم امکان رویت خدا فرمود:

دل‌ها با نور ایمان خدا را می‌بیند و عقل‌ها با بیداری‌اش به عیان او را اثبات می‌کند و چشم‌ها با آنچه از نیکویی در ترکیب و احکام در تالیف می‌بیند، به او بصیرت می‌یابند. هم‌چنین رسولان و معجزاتشان، کتب آسمانی و آیات محکمشان بر وجود او گواهی می‌دهند. علما به آنچه از عظمتش دیده‌اند، اکتفا می‌کنند؛ بدون ‌آن که دیدنش را درخواست نمایند.

فرد کافر پرسید: آیا خدا بر آشکار نمودن خود قادر نیست تا انسان‌ها او را ببینند، معرفت یابند، آن گاه با یقین عبادتش کنند؟ امام فرمود:

امر محال پاسخی ندارد. رؤیت به اجسام اختصاص دارد و چون خدا جسم ندارد، رویتش هم محال است و محال، مقدور نیست؛ نه به جهت نقص در قدرت، بلکه به جهت نقص در مقدور.۳

امام این گونه به تبیین مفهوم آیه می‌پردازد؛ بدون آن که جسمانیتی را به خدا نسبت داده باشد.

روایات سبب نزول آیات

به علت اهمیت و جایگاه ویژه سبب نزول در فهم آیات، در روایات امام به این ‌روایات

1.. نور الثقلین، ج۱، ص۴۳۹؛ الإمام الصادق علیه السلام ، ج‏۱، ص۲۰۷.

2.. سوره الانعام، آیه ۱۰۳.

3.. نور الثقلین، ج۱، ص۷۷۳؛ الإمام الصادق علیه السلام ، ج‏۱، ص۱۸۹.

صفحه از 104