205
درسنامه فهم حديث

پيوست (1)

كتب مهم لغت عربي

براى فهم متن حديث، بايد به كتاب هاى لغت كهن و معتبر مراجعه كرد. از اين رو كتب مهم لغت را گزارش مى کنيم. ۱ در اين گزارش از کتاب المعجم العربي، نوشته رياض قاسم، مقدمه دكتر عطّار، بر صحاح جوهرى ۲ و معجم الادباء اثر مشهور ياقوت حموى استفاده کرده‌ايم. گفتنى است بيشتر كتب لغت، بر اساس مادّه كلمه مرتّب شده اند. اين بدان معناست كه بايد با تجزيه كلمه مورد جستجو، حروف زايد را کنار بنهيم و حروف اصلى حذف شده را بازگردانيم. همچنين نياز است حروف قلب شده و تبديل يافته را بشناسيم و اين دو، آشنايى كامل با قواعد اعلال و ادغام ، در علم صرف را مى طلبد.

1. كتاب الجيم، اسحاق بن مرار شيبانى (م213)

اين كتاب به شعر عرب و شواهد لغت بيش از هشتاد قبيله عرب استنادكرده است.

1.۱. مشتاقان اطّلاع بيشتر را ارجاع مي‌دهيم به: المعجم العربى، بحوث فى المادّه والمنهج والتطبيق، رياض زكى قاسم، لبنان: دارالمعرفه، ۱۴۰۷ق، اوّل؛ وي مهم ترين كتب لغت را بر اساس ترتيب تاريخى مرتّب كرده و از كتاب الجيم شروع و با معجم الأفعال المتعدّيه بحرف تمام كرده است.

2.. آقاى غلامرضا فدايى عراقى، اين مقدّمه را به طور جداگانه ترجمه کرده و کتابخانه مجلس شوراي اسلامي آن را در سال ۱۳۷۷ شمسي به چاپ رسانده است.


درسنامه فهم حديث
204

ناديده گرفتن آهنگ سخن: آهنگ سخن، خبري بودن، استفهامي بودن يا تعجبي بودن سخن را مي‌فهماند. اين آهنگ تنها با علامتهاي مناسب قابل انتقال به نوشته است و چون اين علايم درگذشته، رواج نداشته، گاه در فهم حديث اختلال روي داده است و جمله انشايي را خبري يا جمله خبري را انشايي پنداشته‌اند.

پرسش و پژوهش

1. کدام يک از موانع فهم مقصود در فهم قرآن نيز رخ مي‌دهد؟
2. تشکيل خانواده حديث، کدام مانع فهم مقصود را مي‌زدايد؟
3. براي موانع فهم مقصود، چند نمونه جديد بيابيد.

  • نام منبع :
    درسنامه فهم حديث
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1389
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 397984
صفحه از 240
پرینت  ارسال به