291
اخباريگري (تاريخ و عقايد)

علّامه حلّي، شهيد اوّل، شهيد ثاني، محقّق کرکي، ۱صاحب معالم، وحيد بهبهاني، ناييني و سيّد خويي، ۲و اخبارياني چون: شيخ حرّ عاملي، شيخ حسين کرکي، محمّد امين استرآبادي و فيض کاشاني. ۳ البته اجمالاً بايد گفت که به باور متکلّمان، اين قطع، بايد از روي برهان و دليل به دست آيد، و اخباريان قائل‌اند که بايد از روايات و محکمات قرآن بوده باشد.
در مقابل مشهور، عدّه‌اي در اين که علم و يقين در اصول عقايد لازم باشد، ترديد کرده‌اند. ۴ گروهي نيز قائل به تفصيل شده‌اند. ميرزاي قمي و شيخ انصاري، از خواجه نصير الدين طوسي و مقدّس اردبيلي و شيخ بهايي و صاحب مدارک و علّامه مجلسي و فيض کاشاني نقل مي‌کنند که در اعتقادات، ظن نيز کفايت مي‌کند. ۵ خواجه نصير الدين طوسي مي‌گويد:
به مجرّد اين که شخص خدا و رسول الله را تصديق بکند و ايمان به معاد و امام معصوم و بهشت و جهنم داشته باشد، او مؤمن است و لازم نيست اينها از روي ادلّه‌اي باشد که متکلّمان مطرح کرده‌اند و رسول خدا صلي الله عليه و آله نيز عرب را بيشتر از اين، موظّف نکرده بود. ۶
علّامه مجلسي در ذيل روايت «تفقّهوا في الدين» مي‌گويد:

1.معارج الاُصول، ص ۲۷۷، باب حادي عشر، ۳؛ القواعد و الفوائد، ج ۱، ص ۳۱۹، قاعده ۱۱۲.

2.معالم الدين، ص ۲۴۴؛ الفوائد الحائرية، ص ۴۵۶؛ فوائد الاُصول، ج ۳، ص ۳۲۴؛ التنقيح في شرح العروة الوثقي، ج ۱، ص ۶۹ و ۳۴۸.

3.الفوائد الطوسية، ص ۳۲۴ و ۴۲۶؛ هداية الأبرار، ص ۱۳۴؛ فرائد الاُصول، ج ۱، ص ۵۵۴؛ الوافي، ج ۱، ص ۱۱؛ الفوائد المدنية، ص ۱۲۲؛ قوانين الاُصول، ج ۲، ص ۱۷۳؛ فرائد الاُصول، ج ۱، ص ۵۵۴ (به نقل از سيّد صدر)؛ الوافي، ج ۱، ص ۱۱.

4.شيخ بهايي مي‌گويد: «مشکل مي‌توان اثبات کرد که در اصول دين، قطع، معتبر است» (زبدة الاُصول، ص ۴۱۹).

5.قوانين الاُصول، ج ۲، ص ۱۸۰؛ فرائد الاُصول، ج ۱، ص ۵۵۴.

6.رساله أقلّ ما يجب الإعتقاد، چاپ شده در تلخيص المحصّل، ص ۴۷۱.


اخباريگري (تاريخ و عقايد)
290

استناد در اصول اعتقادي نيست. ۱ اين، مسئله‌اي است که در سده‌هاي نخست، گلايه‌هاي تند سيّد مرتضي را از روش اصحاب حديث بر انگيخت:
آيا نمي‌بينيد که اين اصحاب حديث در اصول دين، يعني در توحيد، عدل، نبوّت و امامت، به اخبار آحاد احتجاج مي‌کنند، و حال آن‌ که هر عاقلي مي‌داند که اخبار آحاد، در اصول دين، حجّيت ندارد؟ و وقتي ما به اخبار آحاد در فروع عمل نکنيم، چگونه به آنها در اصول ـ که علم و قطع معتبر است ـ ، عمل کنيم؟! ۲
در سده‌هاي اخير نيز همين گلايه‌ها دامنگير مکتب اخباري شد و بدين ترتيب، شيخ انصاري، همان گلايه سيّد مرتضي را از اخباريان زمان خود دارد. وي مي‌گويد:
عدّه‌اي، از مقلّده‌اند؛ زيرا وقتي از آنان در باره توحيد، عدل يا صفات ائمّه عليهم السلام و يا از صحّت نبوّت بپرسي، مي‌گويند: «فلان روايت وارد شده» و در آن مورد، برايت اخبار مي‌خوانند؛ در حالي که اين روش، صحيح نيست و تا شناخت به خداوند پيدا نشود، [هيچ روايتي] نمي‌تواند دليل باشد. ۳
اين‌ اشکالات، مبتني بر اين پيش‌فرض است که در همه اصول عقايد ـ گذشته از اصل اثبات صانع ـ ، علم و يقين لازم است؛ ولي در آغاز اين فصل گفتيم که اين موضوع، محل اختلاف است؛ هرچند نظر مشهور همين است. نظر بسياري از اخباريان و مجتهدان و متکلّمان، آن است که در همه اصول عقايد، تنها علم و يقينْ معتبر است. از آن جمله‌اند مجتهداني مانند: سيّد مرتضي، شيخ طوسي، ۴ محقّق حلّي،

1.نهج الحق و کشف الصدق، ص ۳۹۷.

2.جوابات المسائل الموصليات الثالثة (رسائل الشريف المرتضي، ج ۱)، ص ۱۱۲ ـ ۲۱۱. وي در جاي ديگري مي‌گويد: «وقتي از اصحاب حديث از سبب اعتقادش به توحيد، عدل، نبوّت و امامت سؤال كنيد، آنان تو را به روايات حواله مي‌دهند و برايت حديث مي‌خوانند،‌ و اگر اين معارف را از جهت صحيح شناخته بودند، تو را به روايات حواله نمي‌دادند» (رسائل الشريف المرتضي، ج ۳، ص ۳۰۹ و ۳۱۱).

3.فرائد الاُصول، ج ۱، ص ۳۳۳.

4.الذريعة، ج ۲، ص ۵۱۷؛ رسائل الشريف المرتضي، ج ۱، ص ۲۱۱؛ العدّة في اُصول الفقه، ج ۲، ص ۷۳۰.

  • نام منبع :
    اخباريگري (تاريخ و عقايد)
    سایر پدیدآورندگان :
    ارزیاب: طباطبایی، سید محمد کاظم ، اسلامی، سید حسن ، ویراستار علمی: بهرامی خشنودی، مرتضی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1390
    نوبت چاپ :
    اول
    شمارگان :
    1000
    قیمت :
    9200 تومان
تعداد بازدید : 174144
صفحه از 555
پرینت  ارسال به