رساله‌هاي مستقل بحارالانوار - صفحه 179

امام بزرگوار رسيده‌اند، بوده که ايشان آن را از شيخ شمس‌الدين‌ بن نجيح الحلّي نقل کرده است.۱ اين كتاب در 34 باب و متن آن در جلد 52 در صفحات 159 تا 180 آمده است.

11ـ رسالة الباب المفتوح

اين رساله از آثار شيخ زين‌الدين علي‌ بن يونس العاملي النباطي البياضي‏ (صاحب صراط المستقيم) (م877هـ) است. شيخ حرّ عاملي درباره‌ي ايشان مي‌فرمايد: «كان عالماً فاضلاً محقّقاً مدققاً ثقة متكلّماً شاعراً أديباً متبحراً.»۲
رساله‌ي الباب المفتوح در دو مقصد آمده است؛ مقصد نخست در باب نفس و مقصد دوم در باب روح. متن اين رساله در جلد 58 در صفحات91 تا 131 آمده است.

12ـ طبّ النبي صلي الله عليه وآله

اين كتاب نوشته‌ي ابوالعباس، جعفر بن محمّد بن معتز بن محمّد بن مستغفر نسفى سمرقندى نخشبى حنفى، متوفّاى 432هـ است. شيخ طوسي او را با لقب ابوالعباس مستغفرى نام مي‌برد و در آداب المتعلّمين امر به تعليم و تبرّک اين کتاب کرده است.۳ ميرزا حسين نوري در خاتمه‌ي مستدرک درباره‌ي ايشان مى‏فرمايد: «الكامل الجليل المعروف بالشيخ الإمام»؛۴ يعنى، او شخصيّتى كامل و داراى كمالات بوده و بزرگوار و معروف به شيخ و امام است.
موضوع كتاب، هم‌چنان كه از نام آن پيدا است، طب است و قواعد طب را از طريق سنّت نبوى بيان مى‏كند. در اين كتاب، حدود 155 روايت نبوى گردآورى شده كه موضوع همه‌ي آن‌ها طب و سلامة الأبدان است و اكثر آن‌ها روايات كوتاهى است كه از يكى دو سطر تجاوز نمى‏كند. متن اين رساله در جلد 59 در صفحات 289 تا 304 آمده است.

13ـ الرسالة المذهّبة المعروفة بالذهبية (طبّ الرضا)

اين كتاب، روايات امام هشتم شيعيان، امام رضا عليه السلام است. در فهرست شيخ طوسي۵ و معالم العلماء اين کتاب به شيخ محمّد بن الحسن‌ بن جمهور العمي(م203هـ) نسبت داده شده است.۶

1.. اعيان الشيعة، سيّدمحسن امين، ج۷، ص۱۵۸.

2.. أمل‏الآمل، شيخ حرّ عاملي، ج‏۱، ص۱۳۵.

3.. الذريعة إلي تصانيف ‏الشيعة، ج‏۱۵، ص۱۴۴.

4.. خاتمة المستدرک، ميرزا حسين نوري، ج۱، ص۳۸۱.

5.. الفهرست، شيخ طوسي، ص۱۴۶، ش۶۱۵.

6.. الذريعة إلي تصانيف ‏الشيعة، ج‏۱۵، ص۱۴۱.

صفحه از 185