انسان در عالم ذرّ آراء و اقوال قرن 11 - 13 - صفحه 125

4-2- نكته قابل توجه در كلام اين عالم بزرگوار، آن است كه به اعتقاد وى، همان ذرّاتى كه در عالم ذرّ روح به آن‏ها تعلّق گرفته و قابليت خطاب پيدا كرده‏اند، در اين دنيا با استفاده از موادّ دنيوى رشد مى‏يابند و به انسان كامل تبديل مى‏گردند. بعد از مردن نيز، تمام آنچه از اين دنيا به آن افزوده شده است،در قبر مى‏پوسد و از بين مى‏رود، اما آن ذرّه به حال خود باقى مى‏ماند و هيچ تغييرى در آن پديد نمى‏آيد تا اين كه در قيامت دوباره رشد مى‏كند و به همان بدن قبلى تبديل خواهد شد. امّا عبارت ايشان در يك مورد ساكت است:آيا ذرّه شكل گرفته در عالم ذرّ و روحى كه به آن تعلّق گرفته بود، بعد از عالم ذرّ كجا و چگونه هستند؟
مراد وى از ذرّات، همان ذرّاتى هستند كه بر اساس روايات، به عنوان ذريّه حضرت آدم عليه السلام از پشت او خارج شده و بعد از تعلّق ارواح به آن‏ها مورد خطاب الهى قرار گرفته‏اند. بديهى است كه از نظر روايات، نه ابدان ذرّى ازلى بوده و نه ارواحى كه دو هزار سال پيش از آن ابدان خلق شده بودند.بنابراين به نظر نمى‏رسد كه مقصود ايشان از تعبير «في الأزل» مفهوم واقعى واژه «ازل» بوده باشد.

5. ملاصالح مازندرانى (م 1081 يا 1086 ه.ق)

5-1- وى در توضيح حديث «إنّ اللَّه أخذ ميثاق شيعتنا بالولاية وهم ذرّ» مى‏نويسد:
«وهم ذرّ» أي: في صلب آدم أو بعد إخراجهم منه، ولكلّ واحد رواية تدلّ عليه.... ثم إنّهم لمّا غفلوا - إلاّ من شاء اللَّه- عن تذكّره في هذه الأبدان - إمّا لعدم شرط التذكّر أو لوجودمانع منه بعث اللَّه الأنبياء تكليفاً لهم ثانياً لدفع الغفلة وتكميل الحجّة. والغفلة عن التكليف الأوّل - لتعلّقهم بالعوايق وتمسّكهم بالعلايق المانعة من التذكّر - لايوجب خلوّه عن الفائدة. (22: ج 7، ص 121)

صفحه از 142