پروردگارتان كسى است كه كشتى را در دريا براى شما به حركت در مىآورد تا از نعمت او بهرهمند شويد. او نسبت به شما مهربان است. (وَيُعَذِّبَ الْمُنَافِقِينَ إِن شَاءَ أَوْ يَتُوبَ عَلَيْهِمْ إِنَّ اللَّه كَانَ غَفُوراً رَّحِيماً)؛1
اگر بخواهد منافقان را عذاب مىكند و يا اگر توبه كنند، توبهشان را مىپذيرد كه خداوند بخشايشگر و مهربان است.
مىبينيم در اين آيات و ديگر آياتى كه در اين جا نيامده است، كلمه «رحيم» در معناى عمومى به كار رفته است كه خداوند بر همه كس از مؤمن و منافق و بر هر انسانى در هر دو جهان رحيم و مهربان است.
در بعضى دعاها نيز آمده است : «يا رَحْمنُ الدُّنْيا وَ الاْخِرَةِ وَ رَحيمُهُما» كه در اين دعاها، «رحمان» و «رحيم»، هر دو، به يک صورت به كار رفته است. از اين جا معلوم مىشود كه از نظر عموميت و خصوصيت، فرقى بين اين دو كلمه نيست.
شايد منظور از آن روايات ـ كه كلمه «رحيم» را از نظر معنا خاص مىدانند و آن را تنها به عالم آخرت مختص مىكند ـ اين است كه اگر رحمت خدا تا عالم آخرت امتداد و ادامه نداشته باشد و در اين جهان منقطع گردد، وجود اين گونه رحمت با نبودش مساوى است؛ زيرا رحمتى كه در پشت سر آن عذاب و بدبختى بيايد، سودى نخواهد داشت و در واقع، رحمت نيست و رحمتى كه زايل و منقطع شود، به ناچار، در عذاب و بدبختى دائمى محو خواهد شد. از اين رو، مىتوان گفت كه رحمت به معناى واقعى آن، تنها و تنها به حال مؤمنان سود مىبخشد و اختصاص رحمت به مؤمنان به اين معناست؛ نه بدان معنا كه خداوند به غير مؤمنان اصلاً رحم نكند.2
به نظر مىرسد كه اين توجيه براى روايات ياد شده, قابل خدشه است؛ زيرا رحمت عام الهى همانند رحمت خاص او، رحمت حقيقي است، ليكن انسانهاى ناشايسته از آن سوء استفاده مىنمايند.
از سوى ديگر، سند روايتى كه «رحمان» را صفت عام و «رحيم» را صفت خاص مىداند، معتبر است و با توجه به اين كه در قرآن «رحمان»، بيشتر در رحمت عام و «رحيم» در رحمت خاص به كار رفته3 و اين مضمون در روايات ديگر نيز مورد تأكيد گرفته، نمىتوان اين روايات را كنار گذاشت، بلكه بايد ميان اين روايات و رواياتى كه خداوند متعال را «رحمن» و «رحيم» در دنيا و آخرت مىدانند و همچنين آياتى كه «رحمان» را بر رحمت اخروى و «رحيم» را بر رحمت دنيوى اطلاق كردهاند، بدين سان جمع بندى كرد كه :
معناى «رحمان» بودن خداوند متعال در دنيا اين نيست كه او در آخرت «رحمان» نيست؛ همان طور كه معناى «رحيم» بودن او در آخرت به معناى نفى رحيميت او در دنيا نيست؛ بلكه معناى رحمانيت خدا
1.. سوره احزاب، آيه ۲۴.
2.. بيان، در علوم و مسائل كلى قرآن، ص ۵۷۰ و ۵۷۱ .
3.. كلمه «رحمان» ۱۶۹ بار در قرآن آمده که ۱۱۴ بار آن در بسم الله الرحمن الرحيم و با ۴۵ بار در آيات ديگر است و از مجموع اين موارد, ۱۵۸ بار در رحمت عام و يازده بار در رحمت خاص به كار رفته است. همچنين, كلمه «رحيم» ۲۲۷ بار در قرآن آمده است که ۱۱۴ بار آن در بسم الله الرحمن الرحيم آمده است و ۱۱۳ بار در آيات ديگر قرار دارد. ۲۱۲ مورد از اين استعمالات در رحمت خاص و پانزده بار در رحمت عام به كار رفته است.