مبانى ادبى فرق « انزال » و « تنزيل » - صفحه 61

ابن منظور است كه «تَلعاب» را صيغه دالّ بر تكثير مصدر مى‏شمارد و آن را تشبيه مى‏كند بر «فعَّل» در فعل به حسب غالب؛ سپس براى گفتارش به گفتار سيبويه و ازهرى استناد مى‏كند: «قال سيبويه: هذا باب ما تكثر فيه المصدر من فعَّلت ... وقال الأزهري ...» ۱.
ج. و يا با اشاره روشن، نشان از همين معناى ياد شده دارد؛ مانند عبارات كسانى چون: ابن سكّيت، سكّاكى، ابن حاجب، نجم الأئمّه شيخ رضى، نظّام، تفتازانى و جز اينان كه معناى غالبى باب تفعيل را تكثير و مبالغه مي‌دانند. براي نمونه گزيده عبارت ابن سكّيت را بخوانيد: «تأتي "فعَّلتُ" بمعنى التكثير من الفعل ... و قد تأتي "فعَّلتُ" و لا يراد التكثير ...» ۲.
با اين كه باب تفعيل براى معانى متعدّد ديگرى نيز مى‏آيد، ابن سكّيت با تقسيمى دو گانه اصل را بر معناى تكثير گذارده، مى‏گويد: «و قد تأتي فعَّلتُ و لا يراد التكثير». اين سخن ابن سكّيت همانند بيان لغويان ديگر حاكى است كه معانى ديگر باب در طول معناى تكثير هستند، نه در عرض آن. علاوه تمثيل به «ضعَّفتُه» و «بعَّدتُه»، با اين كه مادّه‏ ضعُف و بعُد لازم ‏اند، نشان مى‏دهد كه معناى تعديه به باب تفعيل مانع از دلالتش بر تكثير نمى‏گردد. آن چه اين برداشت را قطعى مى‏نمايد، عبارت پيشين از گفتار ابو الفتح ابن جنّى است.
د. و يا در خلال شرح غريب، با تطبيق معناى وضعى يادشده از هيئت باب تفعيل بر موارد كاربرد در آيات و احاديث، به شرح آن‌ها مى‏پردازند؛ مانند عبارات پيشين از كسانى چون: زجّاج، نحّاس، ابوحيان، فيومى و ابوهلال.
هـ‌ . در عبارات اديبانى چند، از معناى باب تفعيل يعنى تكثير، با لحاظ خصوصيات موارد كاربرد، با تعابيرى چون «تدريج» ياد شده است؛ وجه دلالتش بر معناى تكثير و برگشت آن به بند «د» از بحث ذيل نمايان مى‏گردد.

2. انطباق معناى وضعى باب تفعيل بر نزول تدريجى قرآن

در عبارات برخى اديبان ياد شده (سيبويه، راغب، زمخشرى، ابن اثير و ... ، در مقام تفسير و شرح برخى متون آيات و احاديث، از معناى باب به تعابيرى چون «تدريج»، «تكرير» و «تشديد» ياد مى‏شود كه ممكن است برخى اين تفاوت را در تعبير حاكى از تفاوت در ديدگاه بشمارند، ليكن اين پندار بسى سست و نااستوار است؛ زيرا اديبان مورد اشاره، اين معنا را در مقام تطبيق معناى باب تفعيل بر موارد كاربرد آن، ذكر مى‏نمايند نه در مقام بحث كلّى از معناى باب. طبيعى است كه هر واژه يا هيئتى در موارد كاربردش، متأثّر از ويژگى‏هاى موارد استعمال، ممكن است ضمايم

1.لسان العرب، ج ۱، ص ۷۳۹

2.إصلاح المنطق، ص ۱۴۴ و ۱۴۵

صفحه از 72