مختار ثقفي در گستره آثار رجاليان - صفحه 88

هـ‌ ‌. علامه مجلسي هم پس از نقل روايت شفاعت مختار توسّط پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله مي‌نويسد: «اين روايت، جمع روايات و اخبار وارده در باره مختار است. مختار در ايمان و يقين، کامل نبوده و در قيام و حکومتي که انجام داد صريحاً مأذون از جانب امام زمان خويش نبوده است، لکن به دليل خيرات بسياري که به دست او جاري شده و به وسيله آن انتقامي که از قتله کربلا انجام داد، سبب تشفّي قلوب مؤمنان شد. لذا عاقبت امر او، نجات و خير خواهد بود و مصداق اين آيه خواهد شد: وَ آخَرُونَ اعْتَرَفُوا بِذُنُوبِهِمْ خَلَطُوا عَمَلًا صالِحاً وَ آخَرَ سَيئاً عَسَي اللّهُ أَنْ يتُوبَ عَلَيهِمْ۱۲.
و. مامقاني، ديگر رجالي شيعه، روايات ذمّ او را معتبر ندانسته و مي‌نويسد: «در اسلام او ايرادي نيست، بلکه او امامي مذهب و معتقد به امامت امام سجاد عليه السلام بوده است». ايشان جهت اثبات اين امر چهار دليل مي‌آورد:
1. اگر مختار قائل به امامت امام سجاد عليه السلام نبود، لازم بود به مقتضاي ضرورت مذهب، مخلّد در آتش مي‌بود و توسّط سيّد الشهداء عليه السلام شفاعت نمي‌شد.
2. دعاي خير امام سجاد عليه السلام و سه بار ترحم امام صادق عليه السلام براي او.
3. اگر علي عليه السلام مي‌دانست مختار موالي امام سجاد عليه السلام نمي‌شد، او را روي پاي خويش نمي‌نهاد و به او لطف قرار نم‌کرد.
4. ارسال هدايا به امام سجاد عليه السلام هم‌چنين دليل ردّ هديه توسط امام را شرايط تقيّه‌اي آن دوران بيان کرده‌اند ۳.
مامقاني پس از ردّ شبهات ديگر، در نهايت مي‌گويد:
اين مرد، مذهبش امامي بوده و قيام و حکومت او با اجازه امام عليه السلام بوده است. وثاقت وي از متون استنباط نمي‌شود و ثابت نيست، امّا در باره او مدح و ستايش رسيده است، چنان که وي را در شمار افراد «حسان» قرار مي‏دهند. و اگر هيچ مدحي جز طلب رحمت امام باقر عليه السلام ـ آن هم سه بار در يک سخن ـ براي او نبود، همين وي را کفايت مي‏کرد که در زمره نيکان قرار گيرد ۴.
ز. رجاليان و نويسندگان معاصر معمولاً نسبت به شخصيت مختار مثبت انديشيده‌اند. علامه عبد الرزاق مقرم، از جمله کساني است که در عصر حاضر پژوهش‌هايي را در باره شخصيت مختار سامان داده و با نوشتن کتاب تنزيه المختار بر اين باور است که روايات ذمّ مختار همگي دروغ و باطل است ۵.
ح. صاحب قاموس الرجال، با بر نمودن شواهدي از متون تاريخي عامّه بر اين عقيده پافشاري مي‌کند که امامان بر اساس تقيّه او را مذمّت کرده‌اند. شوشتري مي‌گويد: «امامان از باب تقيّه

1.توبه / ۱۰۲

2.بحار الأنوار، ج ۴۵، ص ۳۴۰

3.تنقيح المقال، ج ۳، ص ۲۰۴ ـ ۲۰۶

4.ماهيت قيام مختار، ص ۱۳۱، به نقل از: تنقيح المقال، ج ۳، ص ۲۰۴ ـ ۲۰۶

5.ماهيت قيام مختار، ص ۱۳۴

صفحه از 92