انگارههاي مستشرقان، در باره احاديث توحيد پيامبر صلي الله عليه و آله
در اين محور، گزارشهاي مفصّلي از تهمتهاي برخي مستشرقان در باره احاديث توحيد بيان کرده است و ميگويد:
تعدادي از مستشرقان ادعا کردهاند که رسول خدا صلي الله عليه و آله ، انديشه توحيدي را از اهل کتاب، بويژه يهود گرفته است و اين مطلب، در تأليفات بسياري از آنان به چشم ميخورد؛ از جمله در کتاب اسلام اثر گيوم آمده است: «پيامبر صلي الله عليه و آله براي بتها قرباني ميکرد». و دليل او، حديث «ابنکلبي» است كه در آن، به رسول خدا چنين نسبتي داده است: «من گوسفند خاکستري براي بت عزّي هديه کردم و من بر دين قومم هستم». بنا بر اين، او نتيجه ميگيرد كه پيامبر اسلام، ابتدا بتپرست بوده و بعدها انديشه توحيدي را از دانشمندان يهود اقتباس کرده است. همچنين او ادّعا ميکند، اسلام بتپرستي را از عمل شيطان ميداند و مؤمنان را از اين امر برحذر ميدارد؛ ولي رسول خدا صلي الله عليه و آله حجر الاسود را ميبوسد و در واقع اين عمل، نوعي پيوستگي با دوگانه پرستي دارد.
در ادامه، وي چند مورد از مستندات ادعاي گيوم را گزارش ميدهد، مبني بر اين که بسياري از دستورات اسلام، بر گرفته از اسفار يهود است؛ مانند اين که اسلام، از خوردن گوشت قرباني نهي ميکند، همانگونه که در تورات است و در واقع، اين دستور اسلامي از کتاب مقدّس اقتباس شده است. بعد از بيان مستندات گيوم، او نظر دو تن ديگر از خاورشناسان، ستوبرت، نويسنده کتاب نظم العقايد المغايرة للمسيحيه: الاسلام و مؤسس الاسلام و جويتين، صاحب کتاب صلة بين العرب و اليهود عبر القرون را بررسي ميکند. ستوبرت مدّعي است، رسول خدا صلي الله عليه و آله اساس توحيد را از دو دين يهود و مسيحيت، بويژه يهود گرفته است. همچنين او معتقد است، رسول خدا صلي الله عليه و آله آنگونه که برخي صحابه ميگويند، اُمّي نبوده، بلکه خواندن و نوشتن را خوب ميدانسته است؛ در نتيجه استفاده از اطلاعات نگاشتههاي اهل کتاب، براي او امري ممکن و آسان بوده است. در باره تغيير قبله نيز معتقد است، هدف نبي صلي الله عليه و آله از تغيير قبله از بيت المقدس به کعبه ـ که بنيانگذار آن حضرت ابراهيم و اسماعيل(ع) بودند ـ اين بود که اعلام کند که انديشه توحيدي را از يهود اقتباس نکرده؛ بلکه از اجداد عرب خود گرفته است.
جويتين معتقد است، اسلام نسخهاي پريشان از يهوديت و مسيحيت است و پيامبر اسلام داستانهاي انبياي گذشته را از کتب يهود اقتباس کرده و با اندکي تغيير، در بياناتش آورده است. همچنين ميگويد نبي، خود مؤلّف قرآن است. در نتيجه، اين دو نيز به پيروي از گيوم، مستندسازي کرده و شريعت اسلام و آيين آن را بر گرفته از نگاشتههاي اسفار يهود ميدانند.