انسان در عالم اظلّه و ارواح بررسى آراء دانشمندان قرن 14و15 - صفحه 13

خلق شده، به صورت ذرّى. بالجمله، موجود در اين عالم، همان انسان است كه به صورت ذرى مركب از روح و عقل و طينت، در عالم ذر و قبل از عالم رحم و نطفه به هزاران سال، خلق شده است. و در عالم ذر، از ارواح اخذ ميثاق شده است. (14: ج ، ص )

8. ميرزا ابوالحسن شعرانى؛ (1393ه.ق)

ايشان مانند صدرالدين شيرازى عقيده دارد كه تقدّم ارواح بر ابدان، از باب تقدّم عالم مجرّدات بر مادّيّات است و به تعبير ديگر، تقدّم ذاتى است نه زمانى. مرحوم شعرانى مى‏نويسد:
و قبليّة الأرواح و المجرّدات على الأجسام والماديّات بالعلّيّة و الطبع... لأنّا نرى أنّ بقاء البدن بسبب الرّوح لا بالعكس؛ لأنّ الروح يقهر العناصر على الاجتماع على خلاف طبعها مدّة طويلة، بحيث لو لم يكن الروح لتداعت إلى الانفكاك و تفرّقت فإنّه لايبقى البدن على ما هو عليه بعد الموت البتّة. و العلّة للاجتماع لايمكن أن يكون معلولاً له و إلّا لدار. و الروح علّة الاجتماع لامعلوله؛ و هذا مذهب الإلهيّين....
فإن قيل: صرّح المتكلّمون و الفلاسفة أيضاً بأنّ خلق النفوس بعد حصول الاستعداد للبدن؛ قلنا: التحقيق في ذلك أنّ النفوس الإنسانيّة جسمانيّة الحدوث و روحانيّة البقاء على ما ثبت في محلّه...فمن قال بحدوثها، فإنّما مقصوده حدوث النفس من حيث تعلّقها بالبدن و ماورد في الروايات من تقدّمها، فالمراد جهة روحانيّتها. (16: ج 7، ص 136)
تقدّم ارواح و مجرّدات بر اجسام و مادّيّات، علّى و ذاتى است... چرا كه ما مى‏بينيم كه بقاء بدن با روح است نه عكس آن. زيرا روح، عناصر را بر خلاف طبعشان به مدّت طولانى، بر اجتماع وا مى‏دارد؛ به گونه‏اى كه اگر روح نبود، اجزاى آن از هم مى‏پاشيد و متفرّق مى‏شد؛ چرا كه بدن بعد از مرگ، به هيچ

صفحه از 23