قرآن از زبان امام اميرالمؤمنين عليه ‏السلام - صفحه 185

31. هُدىً لمن ائتمّ به: هدايتى است براى هر كه آن را پيشواى خود گيرد.

«ائتمَّ» يعنى اينكه قرآن را پيشواى خود بداند و پشت سر آن حركت كند. در اينكه قرآن هدايتگر است، شكّ و ترديدى راه ندارد. خداوند تبارك و تعالى بارها و بارها در قرآن كريم به اين مهم اشاره مى‏كند كه در اين مجال، فقط به چند نمونه از آن اشاره مى‏كنيم:
ـ ذلك الكتاب لاريب فيه هدى للمتقين. (بقره (2) / 2)
ـ ونزّلنا عليك الكتاب تبيانا لكلّ شيء هدًى و رحمة و بشرى للمسلمين. (نحل (16) / 89)
ـ تلك آيات القرآن و الكتاب المبين هدى و بشرى للمؤمنين. (نمل (27) / 2)
نكته مهم در تمام اين آيات، آن است كه:
هر كه به قرآن اعتماد كند و به اوامر آن عمل نمايد، به هدايت حقيقى ـ كه مايه رستگارى است ـ دست خواهد يافت و به سعادت ابدى و جاودان خود خواهد رسيد. و گر نه مانند خورشيدى است كه در اوج آسمان نور مى‏تاباند، در حالى كه فرد نابينا ديده از آن بسته است و از نورش بى‏بهره مى‏ماند. اين است رمز اين نكته كه برخى افراد، از قرآن جز اسم و رسمى نياموخته‏اند و دل، تنها به لفظ زيباى آن دوخته‏اند؛ بدون اينكه راه هدايت را از آن فراگرفته باشند و به عمل به آن بينديشد. لذا خداوند، قرآن را سبب هدايت و پيام بشارت براى كسانى مى‏داند كه: تقوا را به جان پذيرفته‏اند، به راستى ايمان دارند و در برابر پيام الاهى آن سر تسليم فرود آورده‏اند.

32. عذرا لمن انتحله: عذرى است براى هر كسى كه خود را به قرآن نسبت دهد.

به تعبير مرحوم ميرزا حبيب اللّه‏ خويى: «قرآن عذرى است كه از عذاب روز قيامت نجات مى‏بخشد؛ البتّه براى كسى كه به آن اعتماد كند و آن را براى خود زينت قرار دهد.» (5: ج 12، ص 310)

صفحه از 189