قرآن از زبان امام اميرالمؤمنين عليه ‏السلام - صفحه 175

بهره مى‏جويند و از آن طلب شفاء مى‏كنند.
آيات و روايات چندى بر شفابخشى قرآن دلالت دارند. از جمله اين آيه: «و ننزّل من القرآن ما هو شفاء و رحمة للمؤمنين و لايزيد الظالمين إلّا خسارا.» (اسراء (17) / 82) امين الاسلام طبرسى ذيل آيه فوق چنين مى‏گويد: مردم از قرائت قرآن، تبرّك مى‏جويند و از آن براى دفع آلام و اسقام خود يارى مى‏طلبند و خداوند تبارك و تعالى به علّت قداست قرآن و بنابر اقتضاى حكمت الاهى، بسيارى از ضررها و آلام را دفع مى‏نمايد. (7: ج 6، ص 673)
از كنار هم نهادن ميان مطالب ذكر شده و كلام حضرت اميرالمؤمنين عليه ‏السلام به دست مى‏آيد كه شفابخشى قرآن كريم به گونه‏اى است كه ترس بازگشت اسقام و آلام را چنين در پى ندارد. قرائت قرآن، ملكات راسخه نفس را در جهت تعاليم قرآن قرار مى‏دهد و آنان را مطابق با رهنمودهاى قرآن تغيير مى‏دهد؛ لذا به وسيله قرآن، تمامى امراض قلبى و روحى شفا مى‏يابد.

9. عزّا لاتُهْزَمُ أنصاره: عزّتى است كه ياورانش شكست نمى‏خورند.

بنا بر نصّ صريح قرآن كريم، عزّت تنها در يد قدرت خداوند تبارك و تعالى است: «من كان يريد العزّة فإنّ العزة للّه‏ جميعا» (فاطر (35) / 10)
خداوند متعال، عزيز و شكست‏ناپذير است و هر آنچه رنگ و بويى خدايى داشته باشد، نمايانگر چنين عزّتى است. چنين است كه ياران قرآن شكست نخواهند خورد؛ چون مقتضاى شكست، ذلّت است و آن زمان كه شكست نباشد، ذلّتي هم نيست.

10. حقّا لاتُخْذَلُ أعوانه: حقّى است كه يارانش بدون نصرت نمى‏مانند.

در دو عبارت اخير، حضرت اميرالمؤمنين عليه ‏السلام با استفاده از صنعت مراعاة النظير، دو واژه اعوان و انصار را در كنار هم قرار مى‏دهند. اعوان و انصار، مسلمانانى

صفحه از 189