قرآن از زبان امام اميرالمؤمنين عليه ‏السلام - صفحه 176

هستند كه به حقيقت، عامل به احكام قرآن‏اند و گام به گام با تعاليم و دستورات الاهى پيش مى‏روند.
خداوند متعال در قرآن وعده مى‏دهد كه ياران قرآن، هرگز طعم خوارى را نخواهند چشيد: «ولن يجعل اللّه‏ للكافرين على المؤمنين سبيلاً.» (نساء (4) / 141) طبرسى ذيل اين آيه يادآور مى‏شود كه اگر چه غير مسلمانان به ظاهر غالب باشند، امّا مسلمانان مى‏توانند با ادلّه و براهينى كه در اختيار دارند، پيروز باشند. البتّه واضح است كه غير مسلمانان در آخرت راه به جايى نمى‏برند. (7: ج 3، ص 197) بديهى است كه اين عزّت و حقانيّت، در گروِ يارىِ قرآن است، يارىِ راستين نه فقط لقلقه زبان. و يارىِ راستين، تنها زمانى تحقّق مى‏پذيرد كه انسان با چراغ تابانِ وصيّت جاودانه رسول خدا صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله ‏وسلم به طرف قرآن پيش رود، كه حضرتش در آن كلامِ واپسين، بر همراهىِ گسست ناپذيرِ قرآن با عترت تأكيد فرمود.

11. فهو معدن الإيمان و بحبوحته: قرآن، معدن و گنج ايمان است.

معدن به جايى گفته مى‏شود كه حاوى مقدار زيادى از يك كالا باشد و غالبا در مورد اشياء قيمتى مانند جواهرات، به كار مى‏رود. اگر ايمان به خداوند تبارك و تعالى را به عنوان گوهرى ارزنده در نظر بگيريم، هر عاقلى در مى‏يابد كه قرآن براى اين ايمان، مانند گنجى است كه نفيس‏تر از آن، در عالم وجود ندارد. آيه آيه قرآن كريم، مانند گوهرهايى گرانبها هستند كه در معدنى به نام قرآن گرد آمده‏اند.
بحبوحه به معناى وسط است. قرآن را از آن رو، بحبوحه ايمان ناميده‏اند كه ايمان به جميع اجزاء و شرايطش، بر گرد محورى به نام قرآن مى‏چرخد. و قرآن، قطب و مركزى براى دايره ايمان است كه البتّه اين مهم در ظاهر نيز معلوم است. (5: ج 12، ص 307)
كالاى گرانبهايى را كه در زير زمين جاى دارد، از كجا بايد جُست؟ عقل مى‏گويد: تنها از معدن آن. براى رسيدن به ايمان، راهى نيست جز اينكه به معدن آن روى

صفحه از 189