24. مَحاجَّ لطرق الصلحاء: نشانه هايى است براى راههاى صالحان.
محاجّ جمع محجّة به معنى راه است. براى سالكى كه سير الى اللّه را مىخواهد، قرآن تنها راه رسيدن به آن چيزى است كه مورد نظر اوست. از اين رو، راههاى ديگر كه بر خلاف راه قرآن باشد، صالحان سالك را به تقرّب خداوند نمىرساند. بدين ترتيب، خداوند منّان، وسيلهاى براى سنجش راهها در اختيار نيكان قرار داده تا از آن بهره گيرند، اگر بخواهند.
25. دواء ليس معه داء: دارويى است كه همراه آن دردى نيست.
آنچه در بيان بند هشتم: «شفاء لاتُخْشى أسقامه.» ذكر شد، در اين گفتار نيز صادق است. اين كلام علوى، سخن حضرت رسول عليه السلام را به ياد مىآورد كه فرمود: «القرآن هو الدواء.» (12: ج 89، ص 176)
امّا دارويى كه هيچ گونه عوارض سوء به همراه ندارد؛ چرا كه از ناحيه خداى ربّ العالمين به بشر رسيده است؛ نه اينكه بشر به انديشه خود، آن را ساخته باشد.
26. نورا ليس معه ظلمة: نورى است كه با آن ظلمتى نيست.
اميرالمؤمنين عليه السلام در ابتداى خطبه مىفرمايند: قرآن نورى است كه خاموش نمىشود. در اينجا مىفرمايند: نورى است كه ظلمتها را از ميان مىبرد. همچنين در وصيّت حضرت على عليه السلام به فرزندانشان آمده است كه فرمودند: قرآن، هدايت در روز و نور در شب. (نهج البلاغه، نامه 31) ويژگى كلام الاهى است كه ظلمت موجود در انديشههاى بشرى را مىشكافد و راه به انسانها مىنماياند؛ ولى نه مانند راههاى بشر ساخته كه آلوده به انواع تيرگيها و نقصهاست؛ بلكه راهى است كه يكسره نور است و از جانب خدايى به بشر رسيده كه «نور السماوات و الأرض» است.
27. حبلاً وثيقا عروته: ريسمانى محكم است براى گرفتن.
در دنياى پر خوف و خطر، تنها كسى مىتواند اميد نجات داشته باشد، كه به