مفهوم امامت در پرتو آيه ابتلاى حضرت ابراهيم عليه ‏السلام - صفحه 133

343 ـ 345؛ 35: ص 87 ـ 96)

6ـ6) نظر آيت اللّه‏ جعفر سبحانى

آيت اللّه‏ سبحانى پس از طرح چند نظريّه در مفهوم امامت ـ از جمله نظر مرحوم علّامه طباطبايى ـ و ردّ آنها ذيل عنوان «امام پيشواى مفترض الطاعه» مى‏نويسد:
تحليل معناى حقيقى «امام» در قرآن، در گرو شناخت مفاد «نبى» و «رسول» است... در نبوّت و رسالت مجرّد از امامت، اطاعت رسول عين اطاعت خدا بوده و هرگز دو نوع اطاعت وجود ندارد؛ ولى آن گاه كه به مقام امامت مفتخر گرديد، با جعل و نصب الاهى، داراى امر و نهى مى‏گردد و حقّ اطاعت مستقل پيدا مى‏كند. (21: ص 249 ـ 253)

7. نظريّه امامت تكوينى

برخى از صاحب‏نظران در مقام تبيين آيه مورد بحث، مقام امامت را از معناى تشريعى آن برگردانده و مدلول آن را نوعى تصرّف تكوينى تلقى نموده‏اند. به نظر مى‏رسد كه اين نظريّه تا حدّى از مبانى عرفانى و فلسفى متأثّر است. در ادامه، به بررسى اين نظريّه مى‏پردازيم.

7ـ1) مرحوم علّامه طباطبايى

مرحوم علّامه طباطبايى در مورد معناى امام مى‏نويسد:
آنچه از كلام خداى تعالى در مى‏يابيم، آن است كه: هر جا به معناى امامت اشاره شده، همراه آن و به عنوان تفسير، به هدايت نيز اشاره شده است... پس امامت را از باب تعريف آن، به هدايت وصف كرده و سپس اين هدايت را با امر، مقيّد ساخته است. پس آشكار مى‏كند كه [ معناى] امامت، مطلقِ هدايت نيست؛ بلكه آن هدايتى است كه به امر خدا واقع مى‏شود. و حقيقت اين امر در اين آيات بيان شده است: «همانا امر او چنان است كه هر گاه خلق چيزى را اراده كند، به او مى‏گويد باش پس [ موجود] مى‏شود؛ پس منزّه است خدايى كه ملكوت هر چيزى به دست اوست.» و «امر ما نيست مگر به يك آن؛ مانند چشم بر هم زدن.»

صفحه از 137