مفهوم امامت در پرتو آيه ابتلاى حضرت ابراهيم عليه ‏السلام - صفحه 124

رشيد رضا نيز مراد از امامت را در اين آيه رسالت مى‏داند:
امامت در اينجا عبارت از رسالت است. و امّا فائده امتحان، شناساندن ابراهيم عليه ‏السلام به خود اوست. (28: ج 1، ص 455)

5ـ1) پاسخ به سخنان اهل سنّت

5ـ1ـ1) نبى و رسول در لغت و استعمال قرآنى

«نبى» صفت مشبّهه بر وزن فعيل، يا مشتقّ از مادّه «نبأ» به معناى خبر است (10: ج 11، ص 284) يا از مادّه «نبوة» و «نباوة» به معناى ارتفاع، مشتقّ شده است. (همان: ج 15، ص 302)
بنابر اشتقاق اوّل، نبى يعنى شخصى كه حامل خبر است، ولى معمولاً به معناى «مُنبئ» يعنى خبرآورنده به كار مى‏رود (مانند نذير كه به معناى مُنذر به كار برده مى‏شود). و بنابر اشتقاق دوم، نبى يعنى مرتفع. ابن اثير مى‏گويد: در حديث آمده:
لاتصلّوا على النبيّ. (1: ج 5، ص 11) يعنى بر زمين بلند نماز نخوانيد. پيامبران الاهى نيز چون مردانى بلند مرتبه و والامقام بودند، از اين جهت، به آنها نبى گفته شده است.
در نتيجه، نبى از جهت لغت، معنا و مفهوم عامّى دارد كه شامل همه خبرآورندگان مى‏شود؛ امّا در كلام عرب، اين لفظ تنها در مورد خبرآورندگان از ناحيه خداى تعالى به كار رفته است. بنابراين، روشن است كه داشتن حقّ امر و نهى و لزوم تبعيّت از نبى، قابل استفاده از لغت نيست.
«رسول» نيز صفت مشبّهه است كه از ريشه «رسل، يرسَل» اخذ شده به معناى كسى است كه حامل رسالتى است و در مورد كسى به كار مى‏رود كه حامل رسالت رسولان آسمانى (فرشتگان) باشد. استعمال رسول، از اين جهت، اعمّ است و در قرآن و روايات و كلام عرب، به اين معنابه كار مى‏رود. بر اساس نظر ابن انبارى رسول در لغت به معناى كسى است كه از اخبار مبعوث كننده‏اش تبعيّت مى‏كند.

صفحه از 137