«من مات و لا يعرف امام زمانه مات ميتة جاهليّة» ۱
«هر كس بميرد و امام زمانش را نشناسد، به مرگ جاهليت مرده است.»
قبول ولايت اهل بيت عليهم السلام يك سنّت قطعى الاهى است كه در كلّ خلقت جريان داشته و دارد و بر همهى اهل آسمانها و زمين عرضه شده است، حتّى انبيا با آزمون ولايت برگزيده شدهاند. گزينش انبياى اولوالعزم، از ميان گروه كثير انبيا و رسل نيز به آزمون ولايت و معرفت اهل بيت عليهم السلام و پذيرش غيبت و ظهور حضرت مهدى عليه السلام بود. در يكى از احاديث معراجيه، پيامبر بزرگ اسلام صلى الله عليه و آله وسلمچنين فرمودهاند:
«شبى كه من به سوى پروردگار جليل سير داده شدم (شب معراج)، به من چنين وحى فرمود:... اى محمّد! من تو و على و فاطمه و حسن و حسين و امامان از فرزندان او را از اصل نور خود آفريدم و ولايت شما را بر اهل آسمانها و اهل زمينها عرضه داشتم. هركس آن را پذيرفت، نزد من از مؤمنان گرديد و هر كه آن را انكار كرد، از نظر من جزء كافران شد.
اى محمّد! اگر يكى از بندگان من آنقدر مرا عبادت كند تا آنكه قطعه قطعه شود و همچون مَشك پوسيده گردد، سپس با انكار ولايت شما نزد من آيد، من از او نمىگذرم تا آنكه به ولايت شما اقرار و اعتراف نمايد.» ۲
بنابراين ملاك ايمان و كفر، قبول ولايت اهل بيت است. همانگونه كه پس از رحلت پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله وسلممسلمانان در اين موضوع آزموده شدند و بدين جهت، رسول خدا صلى الله عليه و آله وسلم در همان آغاز نبوّتشان (انذار عشيره) و سپس در مقاطع مختلف، در «غدير خم»، با ذكر «حديث ثقلين» و يا هنگام وفات بر ولايت و وصايت مولاى متّقيان تأكيد فراوان كردند و منكرانِ ولايتش را گمراه خواندند.
امّا توطئهها و دسيسههاى شيطانى، كار را بدانجا كشانيد كه جز گروهى انگشتشمار، همچون سلمان، عمّار، ابوذر و مقداد، باقى مردم از سفارشها و دستورهاى پيامبر صلى الله عليه و آله وسلمسرپيچيدند و پسرعمّ آنحضرت را از حق الاهى خويش
1.سيد محمّد تقى موسوى اصفهانى، مكيال المكارم، قم، المطبعه العلميه ۱ / ۱۳.
2.محمّد باقر مجلسى، بحارالأنوار، بيروت، داراحياء التراث العربى ۲۷ / ۲۰۰، نقل از: سيّد محمّد بنىهاشمى، معرفت امام عصر عليه السلام ، تهران، نيك معارف / ۱۵۱.