مهدويّت و سنّت‏هاى الهى در قرآن - صفحه 147

نمى‏شود مگر پس از نوميدى همگانى. نه به خدا سوگند، واقع نمى‏شود مگر اين‏كه افراد نگون‏بخت راه شقاوت، و افراد نيك‏بخت راه سعادت را پيش گيرند.»
با غربال كردن، دانه‏هاى ريز خارج شده و دانه‏هاى درشت باقى مى‏مانند. در زمان غيبت، آن‏ها كه دين سست و ضعيف دارند، در امتحانات الاهى از غربال مى‏ريزند و كسانى كه ديندارى قوى‏تر و محكم‏تر دارند، باقى مى‏مانند.
آرى ؛ آن حضرت پس از آزمايش‏هاى مشكل و دگرگونى‏هايى كه در اثر آن، افراد صالح از ناصالح، شناخته مى‏شود ظهور مى‏كند.

2ـ3. آزمون، ابزار تربيت

مى‏دانيم يكى از اهداف همه‏ى پيامبران و اصلى‏ترين برنامه‏ى آنان، ايجاد عدالت و حكومتى مبتنى بر توحيد در سرتاسر جهان بوده است. آيات قرآن مجيد با كمال تأكيد و صراحت، همه‏ى انبيا را به آن مأمور، و متعهّد اجراى آن ساخته است. از جمله خداى متعال مى‏فرمايند:
«لَقد أرسلنا رسلنا بالبيّنات و أنزلنا معهم الكتاب و الميزان ليقوم النّاس بالقسط»۱«به راستى پيامبران را با نشانه‏هاى آشكار برانگيختيم و با آنان كتاب و ميزان فرستاديم تا مردمان به قسط و دادگرى برخيزند.»
با يك نگاه گذرا بر تاريخ بشرى، درمى‏يابيم كه پيامبران‏ـ به دليل عدم استقبال مردم از برنامه‏هايشان‏ـ در تلاش خويش توفيق كامل و همه‏جانبه نيافتند. و جز در مدّت كمى، به آن دست نيافتند. البتّه در آن مدّت كم نيز با انواع توطئه‏هاى دشمنان خارجى و مقاومت‏هاى داخلى روبه‏رو بودند.
بر اساس تعاليم قرآن، تمامى اين اهداف و برنامه‏هاى عالى، در دوره‏اى از تاريخ تحقّق خواهد يافت. بزرگ‏مردى الاهى از خاندان رسالت، جهان را براساس نگرش و بينش دينى، سامان مى‏بخشد، بساط داد و دادگرى بر گستره‏ى آن در مى‏افكند و كفر و بيداد را از بين خواهد برد و آن حضرت با ايمان و عدالت، زمين و

1.حديد/ ۲۵.

صفحه از 152