جلوه‏ هاى بلاغت علوى در شرح نهج‏ البلاغه ابن ابى‏ الحديد - صفحه 145

علم بيان طرفى بسته و در اين زمينه ذوقى سليم و مجرب داشته باشد ـ بدون ترديد، تفاوت سخن ركيك و فصيح و نيز فصيح و افصح را مى‏شناسد. چنين كسى چون در مقابل سخن دو نويسنده يا خطيب قرار مى‏گيرد، به طور قطع اختلاف سبك و تفاوت اسلوب آنها را تشخيص مى‏دهد.
آيا جز اين است كه ما وقتى ديوان ابوتمام يا ابونواس را ورق مى‏زنيم، اگر در ميان شعر آنان قصيده و شعر فردى ديگر باشد، به مدد ذوق ادبى اختلاف آن را با اشعار آنان تمييز مى‏دهيم؟ و آيا جز اين است كه اهل فن با استفاده از همين اختلاف، سبك بسيارى از اشعار و قصائد ساختگى را شناسايى كرده و آن را از اشعار ابوتمام يا ابونواس حذف كرده‏اند؟
درخصوص نهج‏البلاغه نيز اگر تأمل كنى، آن را همانند آب واحدى مى‏يابى كه همه اجزاى آن از سبك و اسلوبى واحد برخوردار است و پاره‏اى از آن مخالف پاره‏اى ديگر نيست. نهج‏البلاغه از اين جهت همچون قرآن است كه اوّل آن با وسط و آخرش همانند است. هر سوره‏اى از سوره‏هاى قرآن و هر آيه‏اى از آيات سوره‏ها، از جهت روش و راه و رسم و نظم دقيق مانند باقى آيات و سور است. (آرى نهج‏البلاغه نيز مانند قرآن سبك واحدى دارد) و اگر برخى از قسمت‏هاى نهج‏البلاغه در انتساب به على عليه ‏السلام صحيح و برخى ديگر جعلى و ساختگى بود، يقينا هماهنگى و سبك واحد در آن ظاهر نبود. با اين برهان واضح، گمراهىِ كسى كه همه يا قسمتهايى از نهج‏البلاغه را ساختگى مى‏پندارد، ظاهر و آشكار مى‏شود.» (همانجا، 10 / 128 و 129 با اندكى تلخيص)

2 ـ 3 ـ دفع شبهات وارده بر اصالت نهج‏البلاغه با منطق بلاغى

از جمله شبهه هايى كه ابن ابى الحديد با منطق بلاغى به ردّ آن پرداخته، مى‏توان به دو مورد اشاره كرد:

2 ـ 3 ـ 1 ـ شبهه سجع و آرايه‏هاى لفظى در نهج البلاغه

يكى از اشكالاتى كه برخى از مخالفان نسبت به اصالت نهج‏البلاغه وارد كرده‏اند، وجود سجع و آرايه‏هاى لفظى در سخنان امام على عليه ‏السلام است كه برخى از قائلان شبهه،

صفحه از 156