بايسته‏ هاى پژوهشى درباره صحيفه سجاديه - صفحه 164

پس راهى طولانى را بايد براى مطرح كردن صحيفه در جامعه پيمود. از عموم مردم گرفته تا انديشمندان جامعه بايد براى نشر و ترويج اين اثر باقى امام سجّاد عليه ‏السلام اهتمام كنند.

2 ـ تهيه كتابخانه ديجيتالى صحيفه سجّاديّه

تحوّلات دهه هاى اخير در زمينه فن‏آورىِ ارتباطات و اطّلاعات، از جمله توليد نرم‏افزارهاى رايانه‏اى و وجود شبكه‏هاى داخلى (اينترانت) و شبكه بين‏المللى (اينترنت)، اطّلاعات و انتقال آن و جستجو در متون را در كمترين زمان و با حداقل هزينه ممكن ساخته است.
هر فرد با امكانات رايانه‏اى مناسب، به اطّلاعات مورد نياز خود دست مى‏يابد، مى‏تواند در رايانه خود صاحب هزاران كتاب و در شبكه‏هاى جهانى هزاران كتاب ديگر را جستجو كند و به كتابخانه خود بيفزايد.
در اين ميان، توليدكنندگان متون ديجيتالى به رقابتى تنگاتنگ با كتابخانه‏ها و ناشران سنّتى برخاسته‏اند. رايانه‏هاى شخصى، لوح‏هاى فشرده، اينترنت، وب و همه زمينه‏هاى علمى كه براى اشاعه اطّلاعات، ارزشى قائل بودند، به يارى اين جريان شتافته‏اند.
امروزه توليدكنندگان نرم‏افزار، مى‏توانند صدها و هزاران كتاب را در لوح‏هاى فشرده جاى دهند، امكانات پژوهشى وسيعى را براى آن طراحى كنند و با كمترين هزينه به تمامى جهان ارسال دارند. توليدكنندگان نرم‏افزارهاى تحقيقاتى شيعى نيز با توليد نرم‏افزارهاى غنى در وادى كتابخانه‏هاى ديجيتال، همچون جامع‏التفاسير شيعه، نورالانوار، نور (2)، دانشنامه جامعِ نهج‏البلاغه، ريحانه، باب‏العلم، معجم فقهى و... قدم‏هاى بلندى را در زمينه اطلاع‏رسانى متون دينى و شيعى برداشته‏اند. ولى جاى دانشنامه جامع صحيفه سجّاديه همچنان خالى است. ۱

1.ـ بحمداللّه مركز تحقيقات رايانه‏اى حوزه علميّه اصفهان، از سال ۱۳۸۲ تا كنون به تحقيق در زمينه توليد نرم‏افزارِ دانشنامه جامع صحيفه سجّاديّه اشتغال دارد. اين نرم‏افزار ـ كه كليّه ترجمه‏ها و شرح‏هاى صحيفه سجّاديّه و موضوع‏نگارى آن و... را در بردارد ـ انشاءالله تا پايان سال ۱۳۸۴ به توليد نهايى مى‏رسد.

صفحه از 175