كامل بر او الهام فرمود، و خاندان پاكش كه اين علم موهبتى را از رسول امين به ارث بردند (دعاى 42). اگر چنين نكنيم، نسبت به كتاب الهى ظلم كردهايم، كه ـ به تعليم امام سجاد عليه السلام ـ بايد از خدا بخواهيم كه مبادا پشتوانه و ياور ستمگران در محو كتاب خدا باشيم. (دعاى 47)
3 ـ 2. ماه رمضان
خدايى كه روزها و شبها را آفريد، برخى از آنها را بر بعضى ديگر برترى داد. اين برترى، مىرساند كه لحظاتى كه پيش روى خود داريم ـ برخلاف نظر ظاهربينان و كوتهنگران ـ مانند هم نيستند. براى كسانى كه نه تنها به پارههاى زمان نظاره مىكنند، بلكه در وراى آن، خالق آنها را مىبينند، اين مطلب، حقيقتى است روشن و انكارناپذير.
امام سجاد عليه السلام در بيان فضيلت ماه رمضان، از همين راه وارد مىشود. ابتدا از راههايى سخن مىگويد كه خداوند ـ به لطف و تفضّل و منّت بىپايان خود بر بشر ـ براى آنها قرارداده تا بندگان را به رضوان خود برساند. آنگاه بيان مىدارد كه يكى از اين راهها، ماه رمضان است. ويژگىهاى ماه رمضان به بيان حضرتش، بسيار شايان توجّه است: ماه خدا؛ ماه اسلام؛ ماه پاكيزگى؛ ماه آزمون؛ ماه نزول قرآن. (دعاى 44)؛ برگزيده خدا در ميان ماهها؛ ماه مضاعف شدن ايمان؛ ماه ترغيب به شبزندهدارى و وجوب روزه؛ عيد اولياى خدا؛ بهترين وقتى كه همراه انسان است؛ ياور انسان در برابر كيد و مكر شيطان؛ همراهى كه راههاى نيكوكارى را آسان مىسازد؛ ماه نزول بركتها و شوينده گناهان. (دعاى 45)
عظمت و كرامت اين ماه، چنان است كه خداوند سبحان، به جهت آن:
نزول قرآنِ راهنما و شب قدر را در آن قرار داد؛ كارهايى را كه در ماههاى ديگر روا مىداند، در اين ماه حرام شمرده است؛ زمان خاصّى براى آن مقرّر گردانيد كه آن را مقدّم و مؤخّر نمىتوان ساخت (دعاى 44).
از اين رو، ماه رمضان در نظر بدكاران، دراز مىنمايد، حال آنكه در ديده مؤمنان، پرهيبت و عظيم. وداع غمگينانه امام سجاد عليه السلام با اين ماه شريف، بسيار درسآموز و عبرتانگيز است. در اين وداع، سخن از فضيلتى ويژه است كه انسان با خروج از ماه