رمضان، از آن محروم مىشود. و سخن از بركتهايى است كه از دست ما مىرود. نيز، سخن از مصيبتى است كه بايد به لطف الهى جبران شود. (دعاى 45). هم، از اين رو، دعا مىكنيم كه خداوند، فضيلت آن را به خوبى به ما بنماياند و ما را به پاس داشتِ حرمت آن توفيق دهد، و ما را به دورى از گناه ـ به ويژه در آن ماه ـ يارى رساند، به گونهاى كه چشم و گوش و زبان و شكم ما را از حرام بازدارد و آنگاه كه انسان از حرام بازداشته شد، به ريا و سمعه گرفتار نيايد و عمل او خالص براى خدايش باشد. (دعاى 44). پاس داشتِ حرمت اين ماه، به اعمال فردى محدود نمىماند، بلكه در ضمن عبادات ويژه اين ماه، به رفتارهاى زيباى اجتماعى مىپردازد، مانند: پيوند با خويشاوندان، نيكى به همسايگان، كمك مالى به بينوايان، ارتباط با كسانى كه پيوند خود را با ما بريدهاند، رعايت انصاف حتى نسبت به كسانى كه به ما ستم كردهاند، حسن رفتار حتى با دشمنان و مانند آنها (دعاى 44).
انصاف دهيم! اگر چنين پرتوافكنى از سوى حجّت خدا بر اين لحظات آسمانى نباشد، چگونه برترى آن بر ديگر زمانها را بازشناسيم؟ و اگر اين گونه تعبيرها را به خوبى قدر بدانيم، آيا ابزارى بهتر از آن براى راهيابى انسان به اوج كمال، مىتوان تصوّر كرد؟
3 ـ 3 . تولّى و تبرّى
تولّى و تبرّى، دو ركن ركين هدايت و دو بنيان استوار نجات انسان است. وقتى پذيرفتيم كه راهى براى نجات، جز اين كه بر درِ خانه خدا برويم وجود ندارد، آنگاه روشن مىشود كه دشمن او را بايد طرد كرد، به گونهاى كه قلب و زبان و دست ما، گواه اين طرد باشد. بنگريد كه قرآن، چگونه اين پيام آفريدگار را به آفريدگان مىرساند:
ان الشيطان لكم عدو، فاتّخذوه عدوّا. انما يدعو حزبه ليكونوا من اصحاب السعير. (فاطر، 6)
پيام مهم خداوند به انسان، اين است كه شيطان را دشمن خود بداريد و با او دشمنى كنيد. او پيروان خود را فرامىخواند تا به آتش دوزخ بكشاند. يعنى از ورود در حلقه