مبانى اخلاقى در صحيفه سجاديه - صفحه 89

ما، راهى براى تعيين وسيله به درگاه خدا نداريم. همان‏گونه كه راهى به احاطه بر خدا نداريم. پس بايد به كسانى روى آوريم كه خداوند، به عنوان «وسيله به سوى خود» شناسانده و قرار داده است. و اين افراد به تصريح امام سجاد عليه ‏السلام ، همان اهل بيت پيامبر صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله ‏وسلم هستند.
امام سجاد عليه ‏السلام در اواخر دعاى 49، به وسيله مقام عظيم پيامبر خدا صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله ‏وسلم و امام اميرالمؤمنين عليه ‏السلام به درگاه الهى تقرّب مى‏جويد:
اللهم فإنّى اتقرّب اليك بالمحمدية الرفيعة و العلويّة البيضاء، و أتوجّه اليك بها ان تُعيذنى من شرّ كذا و كذا.
جايى كه امام معصوم و حجّت خدا عليه ‏السلام ، خود، به صاحب مقام نبوت و ولايت توسّل و تقرّب مى‏جويد، بر پيروان امام سجاد عليه ‏السلام است كه اين باب نجات را از دست ننهند.
بديهى است كه اين حقيقت، منافاتى با حقايق ديگر ندارد، از اين قبيل كه امام سجاد عليه ‏السلام ، عقيده به توحيد را وسيله خود به درگاه خدا بداند (دعاى 49) يا قرآن را (دعاى42)، چرا كه اين‏ها، همه يك نورند و بيانگر يك حقيقت واحد، به زبان‏هاى مختلف.

3 ـ 6 . شهود اعمال

كسى كه بداند جزئيات كارهاى او در معرض شهادت شاهدان گوناگون است، در رفتارهاى خود دقّت مى‏كند.
البتّه هيچ‏كس اين سخن را در مقام نظر، انكار نمى‏كند. آنچه باقى مى‏ماند، يقين و ايمانى استوار، از سويداى دل به اين حقيقت است، به گونه‏اى كه فرد، آن را همچون روز روشن همواره پيش چشم خود قرار دهد. غفلت از اين نكته، يكى از عوامل روى‏آوردن به گناه است.
از دعاهاى امام سجاد عليه ‏السلام در اين باره مى‏آموزيم كه:
* هر روزِ نو پديد، بر ما شاهدى سخت‏گير است كه بر اعمال ما گواهى مى‏دهد. اگر به نيكى عمل كنيم، با حمد و سپاس ما را وداع مى‏گويد. و اگر بد كنيم، با نكوهش، از ما

صفحه از 92