مىگردد. ۱
امام سجاد عليه السلام ، از خداوند متعال مىخواهد كه اين صلوات را بىپايان و مستمرّ قرار دهد (دعاى 13، 32). البتّه سود اين درود و صلوات به خود ما مىرسد (دعاى 45)، از جمله اين كه وسيله استجابت دعاهاى ما است (دعاى 13). از خدا مىخواهيم كه بيش از هر بنده و آفريدهاى بر محمد و آل محمد، درود فرستد (دعاى 6)، بلكه به اندازه تمام نيكان و پاكان بر آن وجودهاى مقدّس صلوات فرستد (دعاى 45). و اين، اداى بخشى از حقوقى است كه بر ما دارند، از جمله نعمت هدايت و نعمت نجاتبخشى ما (دعاى 31). بدين رو، امام سجاد عليه السلام ، پس از دعاى روز عيد قربان، فرمودهاند كه نيازهاى خود را به درگاه خداى متعال عرضه كنيد و پس از آن هزار بار بر محمد و آل محمد درود فرستيد، چنان كه حضرتش خود چنان عمل مىكردند (دعاى 48).
گستره بحث صلوات و درود، در بخش دوم دعاى روز عرفه (دعاى 47) بيش از همه مطرح است. در دعاى 47، سخن از «كاملترين بركتها»، «سودمندترين رحمتها»، «درودى فزاينده كه فزايندهتر از آن نباشد»، «درودى كه از رضوان الهى درگذرد و پيوستگى آن به بقاى الهى پيوند خورد»، «درودى كه مانند كلمات الهى پايان نپذيرد»، «درودى كه چندين برابر شود و همراه با گردش روزگار، مضاعف گردد»، «درودى هموزن عرش و مادون آن، به اندازه آسمانها و مافوق آنها، به شمار زمينها و آنچه زير آنها و آنچه ميان آنهاست»، «درودى كه خدا را پسنديده آيد» و... در ميان است.
علاوه بر آن، درود بر امامى از شمار امامان عليهم السلام مطرح مىشود كه خداوند، دين خود را به وسيله او تأييد مىبخشد، پناهگاه مؤمنان، رشته نجات متمسّكان، و نور عالمين است. امام سجاد عليه السلام از خدا مىخواهد كه او را به فتح آسان برساند، در كنف حفظ خود حمايت كند، با ملائكه خود يارى رساند، كتاب و حدود و شرايع و سنّتهاى رسول
1.ـ به بيان امام اميرالمؤمنين عليه السلام ، صلوات، دعايى مستجاب است. و وقتى انسان دعاى خود را همراه با اين دعاى مستجاب به درگاه الهى عرضه كند، خداى سبحان، كريمتر از آن است كه يك دعا را قبول و ديگرى را ردّ كند (نهجالبلاغه، حكمت ۳۶۱).