اولين نسخهى موجود از اين موضوع را بايد ملحقات صحيفهى سجاديه محمد تقى بن مظفر قزوينى بدانيم كه در سنهى 1023 قمرى آن را به پايان برده است.
اما آيا واقعا بحث مستدركنويسى اين كتاب ارزشمند تا اين حد كمرنگ بوده است و پيش از قزوينى اهتمامى به اين مهم نبوده؟ اين حقير فكر مىكنم كه به قطع و يقين فعاليتهاى ديگرى در اين باب انجام شده است و حتى نسخههاى آن نيز موجود مىباشد و وظيفهى فهرستنگاران محترم است كه در حين بررسىهاى نسخههاى خطى صحيفهى سجاديه دقتنظر خاصى در عدد ادعيه صحيفه و حواشى و ملحقات اين كتاب شريف داشته باشند تا با عنايت ويژهى آنان بخشهاى ديگرى از ابعاد معنوى و تاريخى اين كتاب ارزشمند به ديگران روشن گردد.
كتابى با عنوان «ادعية زينالعابدين على بن الحسين عليه السلام » نگاشتهى سيد ابراهيم ناصربن رضا بن محمدبن عبداللّه علوى حسينى از شاگردان شيخ طوسى توسط شيخ منتجبالدين گزارش شده است. همچنين شيخ منتجبالدين كتاب ديگرى با نام «الدعوات عن زينالعابدين» نگاشتهى سيد ابوالقاسم زيد بن اسحاق جعفرى را نيز گزارش داده است. ۱
بزرگانى چون محمد باقر مجلسى و محمد تقى بن مظفر قزوينى با نگارش ملحقات صحيفهى سجاديه سنگ بناى مستدرك نويسى در باب صحيفهى سجاديه را نهادهاند. ۲ ملحقات مرحوم مجلسى شامل 11 دعا و ملحقات محمدتقى قزوينى نيز در بردارنده 70 دعا از ادعيهاى بوده كه در صحيفهى مشهور نيامده بود، اما اين دو اثر آنگونه كه بايد مورد توجه و عنايت عالمان بعد از خود قرار نگرفته و مهجور ماندند.
اما كار شيخ حر عاملى را بايد نقطهى شروع تلاشهاى ديگران براى مستدركنويسى اين كتاب ارزشمند دانست.
1.ـ فهرست اسماء علماء الشيعهو مصنفيهم: ص ۸۰ و ۱۹۲.
2.ـ جهت كسب اطلاعات بيشتر از ملحقات نگاشته شده توسط اين دو نويسنده ر ك: شروح و ترجمههاى صحيفه سجاديه: ص ۱۸۸ ـ ۱۹۳ ؛ الغدير ۱۱ / ۲۵۹.