واسطهى جبرئيل امين، بر تو ـ بخوانيمش، پس ـ در پى آن (خواندن جبرئيل) حركت، و ـ از خواندن آن پيروى كن» . 1
از جملهى آيات شريفهاى كه نام زيباى «قرآن» در آن به كار رفته است:
(1 ـ 6 ) «شهر رمضان الذى انزل فيه القرآن هدىً للناس و بيّنات من الهدى و الفرقان...» 2 «ماه رمضان كه در آن «قرآن»، فروفرستاده شده است ـ در حالى ـ كه رهنمودى براى مردم و برهانهايى (روشن) از رهنمود و جدا كردن ـ حق از باطل ـ...»
(2 ـ 6 ) «... قل اللّه شهيدٌ بينى و بينكم و اوحى الى هذا القرآن لا نذركم به و من بلغ أئنّكم لتشهدون أن مع اللّه الهةً أُخرى قل لا اشهد...» 3 «... بگو: خداوند، ميان من و شما گواه است. و به من اين «قرآن» وحى شده (و گواه بر رسالت من است) تا شما را با آن بيم دهم و هركس كه (اين قرآن) به او برسد. آيا شما گواهى مىدهيد كه با خداوند، خدايان ديگرى هست؟! بگو من (چنين) گواهى نمىدهم...» . در مجمع البيان، از تفسير عياشى آمده است كه منظور از «من بلغ»، امامى از آل محمد: است كه (حقيقت دانش) اين قرآن به او برسد، او نيز با (تأويل و دانش) قرآن مردم را بيم خواهد داد، چنان كه من (پيامبر صلى الله عليه و آله وسلم با وحى و تنزيل همين قرآن) شما را بيم دادم. 4
اين «دانش حجّتهاى الهى (از كتاب خدا)» ـ كه برگرفته از زلال چشمه سار وحى محمدى صلى الله عليه و آله وسلم است ـ رمز ماندگارى و جاودانگى قرآن است. بىترديد كسى كه به توحيد و يگانگى خدا و صدق گواهى او ـ كه بالاترين گواهىها است ـ گردن نهاده، و رسالت جهانى آخرين پيامآور را پذيرفته است، به بيانِ امامانِ بحقّ ـ از عترت او ـ كه دانشوران ربّانى دانش قرآن و مفسران حقيقى قرآناند ـ گردن خواهد نهاد؛ و در حوزه علم و تفسير قرآن نيز ـ همانند قلمرو وحى و تنزيل ـ رأى و هواى خود و ديگران را شريك دانش وحيانى و بيان ربّانى قرار نخواهد داد. اين است معناى شهادت دادن به آلهه در كنار خداوند، بعد از اقرار به وحدانيت او و گواهى به صدق رسالت آخرين پيامآور راستينش، كه در آيه به آن اشارت رفته ـ و سرزنش شده ـ است.
1.مجمع البحرين، ج ۱، ص ۶۳۳.
2.بقره / ۲۸۵.
3.انعام / ۱۹.
4.مجمع البيان، ج ۳، ص ۴۳۷، ذيل آيه شريفه.