اسامى و اوصاف قرآن در نيايش ختم قرآن صحيفه سجاديه - صفحه 75

يوم الحسرة و النّدامة».
3ـ «قرآن» ـ به لطف خداوندـ فضاى غبارآلود حسرت و پشيمانى و زندگانى سياه و سخت را، به زندگانى سپيد و پاكيزه و فضاى مهر و دوستى (در دنيا و عقبى) تغيير مى‏دهد (ش 141 تا 143): «و بيض وجوهنا يوم تسودّ.... فى يوم الحسرة و الندامه و اجعل لنا فى صدور المؤمنين ودّا و لا تجعل الحيوة علينا نكَدَا.»
18 ـ [ محمّد صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله ‏وسلمتحقق خارجى حيات قرآنى است (ش 145)]:
حيات قرآنى ـ با همه‏ى كمالات و در همه‏ى مراتبش ـ متحقّق در وجود محمّد و آل اوـ صلوات‏اللّه‏عليهم‏اجمعين مى‏باشد. ۱ و اين مطلب در سراسر دعاى شريف، به ويژه در بخش پايانى آن‏ـ كه مستقيما به توصيف اين سيّد لطيف و اين عنصر عفيف و مبعث شريفِ ۲ ربانى و قرآنى وى پرداخته ـ آشكار است. لذا معرفت اينان‏ـ به حقيقت معرفت‏ـ معرفت حقيقتِ اوصاف و كمالات قرآن است، كه در اين‏جا ـ تيمنا و به مناسبت مقام‏ـ به مواردى از آن، متكى و مستند بر عبارات اين نيايش اعجاب‏انگيز اشاره مى‏كنيم:
(2 و 1)ـ پيامبر صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله ‏وسلمعبد راستين خدا و فرستاده و مبلغ رسالت قرآنى او است: «اللّهم صل على محمّد عبدك و رسولك كما بلغ رسالتك....»
(4 و3)ـ پيامبر صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله ‏وسلمفرمان ـ قرآنى‏ـ خدا را آشكار و بندگانش را ـ بر پايه وحى و قرآن‏ـ پند داد: «و صدع بامرك و نصح لعبادك»
(5)ـ پيامبر صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله ‏وسلمـ درحالى كه همه‏ى حقايق قرآنى در او احصاء شده است ۳ ـ در قيامت (و فردوس برين) و در مقام قرب خداوند، جايگاهش بالاتر از همه‏ى انبياست: «اللّهمَّ اجعل نبيّنا صلواتك عليه و على آله يوم القيامة اقرب النبيين منك مجلسا....»
(8 و 7 و 6)ـ پيامبر عظيم‏الشّأن صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله ‏وسلمـ در پرتو لطف خدا و بندگى خالص و مجاهدت‏ها و كمالات قرآنى‏اش در ميان انبياءـ تواناترين (و بالاترين) آنان در مقام شفاعت (مقام محمود)، پرشكوه‏ترين از حيث قدر و منزلت و از جنبه جاه و جلال

1.اين مطلب مقاله مستقلى را طلب مى‏كند كه از خداوند توفيق نگارش آن را مسألت دارم.

2.از دعاى شب مبعث: «اللهم فانا نسألك بالمبعث و السّيّد اللطيف و العنصر العفيف أن تصلى على محمّد و آله....» ـ مفاتيح الجنان، محدّث قمى، به نقل از بلدالامين كفعمى.

3.و كل شى‏ء احصيناه فى امام مبين (يس، ۱۲) ؛ پيامبر صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله ‏وسلمو بعد از او على‏بن‏ابى‏طالب عليه ‏السلام امام مبين هستند. ر. ك. تفسير كنزالدّقائق، ج ۱۱ ص ۶۰ـ ۶۳.

صفحه از 79