انسان در عالم ذرّ حقيقت و جايگاه قرآنى آن - صفحه 129

3. جمع بودن «النذر الأولى» دلالت دارد كه انذارهاى پيشين متعدّد بوده و حدّاقل سه بار روى داده است.

4ـ1ـ6. آيات يادآورى‏كننده ميثاق

خداى تعالى مى‏فرمايد:
أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يا بَنِـي آدَمَ أَنْ لا تَعْـبُدُوا الشَّـيْطانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ * وَأَنِ اعْبُدُونِي هـذا صِراطٌ مُسْتَقِـيمٌ. (يس (36)/60ـ61)
اى بنى آدم! آيا با شما پيمان نبستم كه شيطان را نپرسيد كه او براى شما دشمنى آشكار است؟ و مرا عبادت كنيد كه اين راهى استوار است.

نكات آيه

1. در اين آيه شريفه و آيات ديگرى، سخن از عهد و پيمان خداوند متعال با بشر به ميان آمده است. اين آيات به‏خوبى، نشان مى‏دهند كه انسان، پيش از اينكه در اينجا با دعوت پيامبران ـ صلوات اللّه‏ عليهم ـ متوجّه خداى خويش و عبادت او گردد، سابقه معرفتى و بندگى او را داشته، خدا را به مولويّت، مالكيّت، ربوبيّت و معبوديّت پذيرفته و در اين جهت با او عهد بسته است.
2. بر اساس اين آيه، انسانها با خداى خويش آشنا شده، عبوديّت او را پذيرفته و بر آن با خدايشان پيمان بسته‏اند. افزون بر آن، شيطان را نيز شناخته‏اند، به دشمنىِ او با خداى تعالى پى برده‏اند و با خداى تعالى در خصوص عدم پيروى از شيطان پيمان بسته‏اند.
3. وقتى اين گروه از آيات در كنار آيه ذرّ قرار گيرند، توافق مضمونشان با اين آيه به‏روشنى، فهميده مى‏شود؛ بدون آنكه نيازى به هيچ گونه قرينه ديگر از خارج ديده شود.

صفحه از 130