فرمود، آويختن. پدرش اين قاضى را از درختى درآويخت در شهور سنه اثنتين و ثلاثين و خمسمائة، و يك هفته آويخته بود و عوام النّاس سنگسارش كردند و برو حوالاتى كردند كه در قلمِ ما نيايد. خداى تعالى از ايشان بپرساد، پدرانِ اين مفتيان كه به خونِ خليفه شاعى - رحمه اللَّه - فتوى كردند، به خونِ اين قاضى سنّى عالم فتوى كردند، و پدرِ اين پادشاه برآويخت. پس مذهبِ سنّت را آويختنِ چنان قاضى در دارالسّنّه، خللى و نقصانى بنكرد؛ مانا ۱ كه آويختن خليفه زاهد مذهبِ شيعه را نقصانى نكند.
۲و بعد از آن خواجه عراقى طاووسى رئيس و حاكمِ صد هزار مرد، پسرِ امامى چون محمّد طاووسى، از خانه معروف، مردى عديم النّظير هم در عهدِ اين پادشاه كشته آمد و بعد از سه روز سنّيانِ عوام به فتواىِ علماىِ سنّى از گورش برآوردند و پارهپاره بكردند و در سرايش متفرّق كردند تا خواجه بداند كه سنّيانِ قزوين كه با خواجه و امام و قاضىِ خود چنان معامله كنند، اگر خليفه شيعى را به تعصّب بياويزند، بديع نباشد و نقصانِ مذهب و اعتقادِ شيعه نباشد؛ تا خواجه چون تصنيف كند همه تواريخ ياد دارد كه در هر مذهبى كسى باشد كه داند، و قتل و صلب و نهب و غارت، نقصانِ مذهب و اعتقاد را بنشايد كه خلفا و سلاطين و امرا و وزرا و جهانداران، سنّى و حنيفى و شيعى را بسى ۳ كشتهاند در هر تاريخى؛ تا بر يكديگر قياس مىكند. و السّلامُ على من اتّبعَ الهُدى.
[ 67 ]
[ قم مركز فرهنگى شيعه ]
[ گسترش دين و فرهنگ و شريعت در مناطق شيعىنشين ايران ]
[ مدارس و مجالس درس و وعظ در كنار مرقد حضرت معصومه در قم ]
[ فضيلت قم و اهل قم در روايات پيامبر و ائمه اطهار ]
[ بهشت پاداش زائر حضرت معصومه ]
[ رونق دين و دانش در كاشان و مدارس و مجالس دينى آن ]
[ رونق شعائر اسلامى و شيعى در شهر كوچك آبه (آوه) ]
[ روايت نبوى در فضيلت شهر آبه (آوه) ]
[ گسترش خيرات و حسنات در شهر شيعى ورامين ]
[ مجالس و مدارس دينى سارى و ارم و حاكمان آنجا ]
[ رونق مسجد و مدرسه و ديندارى در سبزوار ]
آنگه گفته است:
و در هيچ شهرى كه رافضيان آنجا غلبه دارند، چون بنگرى دين و شريعت را آنجا جمالى نباشد. و جمع ۴ أهل رفض را بها نبود، چون قم و كاشان و آبه و ورامين و سارى و اُرَمْ كه قرينه الموت است بدان كه «خير العمل» آشكارا
1.در برهان قاطع گفته: «مانا بر وزن دانا، به معنى همانا و گويى و پندارى نيز گفتهاند».
2.صفحه «۱۹۴» چاپ قديم
3.ح - د: «سنى و شفعوى و حنفى بسيار». و باقى نسخ «حنيفى» را ندارد.
4.كذا در همه نسخ و شايد صحيح «مجمع» بوده است به قرينه سابق و لاحق عبارت.