و در فصول شيخ عبدالوهّاب حنفى ۱ مىآورد كه مراد از «تين» بوبكر است، و مراد از «زيتون» عمر است، و «طور سينين» عثمان است، و «هذا البلد الامين» على است. و در بعضى از تفاسيرِ أهل البيت - عليهم السلام - آوردهاند كه ۲ مراد از «تين» سوگند [ است ]به حسنِ على، و مراد از «زيتون» سوگند به حسينِ على، و «طور سينين» فاطمة الزّهراء، و «هذا البلد الامين» بقيّه ائمّه طاهريناند. پس اگر اين همه كه گفتهاند روا و مجوّز باشد و مقبول باشد در حقِّ ۳ بوبكر و عمر و عثمان، اگر مصنّفى در كتابى آورده باشد كه مراد از «تين» سوگند است به محمّد مصطفى كه خاتم انبيا است، و مراد از «زيتون» سوگند است به علىِّ مرتضى كه سيّدِ اوصيا ۴است، خواجه ناصبى را غريب و بديع نبايد شناختن و قبول بايد كردن. امّا خواجه ناصبى را هر جملهاى با كار راست باشد، الّا جملهاى كه على در ميانِ آن باشد، وگرچه بعد از عثمان باشد.
[ 89 ]
[ اطاعت رسول و امام از نظر شيعه ]
[ مراد از اولوالامر خاصان از اهل بيت(ع) و امامان معصوم ]
آنگه گفته است:
و مىگويند: «أن اشكُرلي و لوالدَيكَ»؛۵ بارى تعالى گفت: شكر من گزاريد و شكر محمّد و على كه طاعتِشان با طاعتِ من برابر است ۶ كه رسول على را
1.ع: «حنيفى».
2.در تفسير برهان در تفسير اين آيه در چند حديث كه از ابن بابويه و غير او از حضرت صادق عليه السلام روايت شده، عبارت چنين است: «قال: التين و الزيتون الحسن و الحسين، و طور سينين على عليه السلام، و هذا البلد الامين الأئمّة عليهم السلام». مراجعه شود به: تفسير القمي، ج ۲، ص ۴۲۹، المناقب، ابن شهر آشوب، ج ۳، ص ۱۶۳؛ تفسير فرات الكوفي، ص ۵۷۸، ح ۷۴۴؛ بحار الأنوار، ج ۱۶، ص ۹۰، ج ۱۹، و ج ۲۴، ص ۱۰۵، ح ۱۲، و ج ۳۱، ص ۵۸۸، ح ۶.
3.ح - د: «روا و مجوز است و در حق كوهها و اعيان تين و زيتون و در حق».
4.صفحه «۲۶۶» چاپ قديم
5.از آيه ۱۴ سوره مباركه لقمان.
6.مراجعه شود به: تفسير فرات الكوفي، ص ۳۲۵، ح ۴۴۲.