آنگه گفت: «وَ لَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دينَهُمُ الَّذى ارْتَضى لَهُمْ»؛ و ممكّن كند ايشان را از ۱ دينى كه براى ايشان پسنديده است. ۲ و تمكينْ كسى را وعده دهند كه ممكّن نباشد، و امروز الّا اگر ۳ شيعت و امام ايشان نيست كه ممكّن نهاند. ديگران همه ۴بر سرِ كارِ خودند. پس اگر نه مهدى و أتباع او باشند، آيت بىفايده باشد.
آنگه گفت: «وَ لَيُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أمْناً»؛ و بدل كند ۵ ايشان را از پسِ خوف و ترس ايشان ايمنى. و اتّفاق است كه فريقين ايمن و مرفّهند كه خليفه و سلطان از ايشانند و اين طايفه و مهدى - عليه السلام - خائفاند از اعدا. و آيت را به ضرورت فايدهاى بايد.
آنگه گفت: «يَعْبُدُونَنى»؛ همه جهان مرا عبادت كنند، «لا يُشْرِكُونَ بى شَيْئاً»؛ و انباز نگيرند با من هيچ. و اين معنى در عهدِ عمر و على و تا اين روزگار نبوده است كه همه جهان خداى را عبادت كردند و شرك نياوردند. ۶ پس در آخر الزّمان باشد در عهدِ خروج مهدى و نزولِ عيسى؛ چنانكه در تفاسير اصحاب الحديث و شيعت مذكور و مسطور است. پس مذهب و اعتقادِ شيعت معلوم است در سببِ نزولِ آيت، و خروجِ مهدى و نزولِ عيسى اجماعِ شيعت و اجماعِ سنّت [ است ]و به انكار و مخافت نوسنّيانِ انتقالى و مجبّرانِ لايُبالى، مذهبِ درست و باطل و زايل نباشد. و الحمدُ للَّه ربّ العالمين.
[ 91 ]
[ زنده شدن مردگان و پاسخ به شبهات رجعت از منظر شيعه ]
[ امكان معاد و حشر و زنده شدن مردگان دليل اصلى رجعت ]
[ رجعت در عهد ظهور حضرت مهدى(ع) در نظر شيعه اماميه ]
آنگه گفته است:
و همچنين در تأويل اين آيت مىگويد: «قالُوا رَبَّنا أمَتَّنا اثْنَتَيْنِ وَ أحْيَيْتَنا اثْنَتَيْنِ فَاعْتَرَفْنا بِذُنُوبِنا فَهَلْ إلى خُرُوجٍ مِنْ سَبيلٍ»؛۷ بار خدايا ما را دوبار
1.ع - ث: «آن». م - ب: «اين».
2.ع - ث - ح: «پسنديدهاند». م - ب: «پسنديده» (بدون «است»).
3.ع - ث - ب: «الا اگر» (و گويا صحيح: «الا مگر» بوده؛ زيرا بناى مصنف رحمه اللَّه عليه بر تأكيد لفظ عربى با معنى فارسى آن است؛ از قبيل «حتى تا»). م - ح: «الا شيعه».
4.صفحه «۲۷۰» چاپ قديم
5.ع - ث - م - ب: «كنند».
6.ح: «خداى را عبادت كنند و شرك نياورده باشند».
7.آيه ۱۱ سوره مباركه مؤمن = غافر.