باشد كه كرّاميّه در اصحابِ بوحنيفه، و مشبّهه ۱ در اصحابِ شافعى، و بر شيعت حجّت نباشد. و آنچه اين را به روشن ۲ كند آن است كه بارى تعالى به لفظِ ماضى ياد كرده است: «قالُوا أساطيرُ اْلأَوَّلينَ»۳ و اين حوالت به يهود و نصارى و به مشركان عرب است، نه به امّتِ محمّد.
آنگه گفت: «فَفَريقاً كَذَّبْتُمْ وَ فَريقاً تَقْتُلُونَ» تا هم شيعت ازين حوالت مبرّا باشد و هم صحابه رسول از آن منزّه. و هر آيت مانندِ اين كه آورده است و گفته كه درو زيادتى كردهاند، جوابش هم اين است كه گفته شد، و تكرار بىفايده را ترك اولىتر.
[ 93 ]
[ مخاطب آيه 24 سوره ق و مفهوم و معناى القيا ]
[ بررسى تفاسير مختلف در باب مفهوم القيا از نظر شيعه ]
[ منكران رسالت نبوى و منكران حق على مصداق كافران در آيه 24 سوره ق ]
آنگه گفته است:
و در معنىِ اين آيت كه خداى تعالى مىگويد: «ألْقِيا فى جَهَنَّمَ كُلَّ كَفّارٍ عَنيدٍ»۴كه رسمِ عرب و اصطلاح ايشان چنان باشد، كه بيشتر مخاطبه با دو كس كنند؛ چنانكه گويند: «قفا نبك»، ۵
و «اضربا عنقه»، و «خليلىّ»، و نظيرش بسيار است. پس «ألقيا» همان معنى دارد و مفسّران بعضى گفتند: خطاب با دو زبانيه است كه دوزخيان را بگيرند. رافضى گويد: خطاب با محمّد است و على است كه بر شفيرِ ۶دوزخ باستد و بوبكر و عمر را و اتباعِ ايشان را در دوزخ مىاندازند، و امامان را از فرزندانِ وى همه همچنين گويند با اعداى خود، و رسول خود در ميانه نه.
اما جواب آن است كه در معنى «ألقيا» عادتِ عرب چنان باشد كه اگرچه مخاطب يكى باشد، براى فصاحت و نظمِ كلام «قِفا» و «خَليلَيَّ» و مانند اين گويند. بر اين معنى انكارى نيست، و آنچه خطاب با دو زَبانِيَه است در تفاسيرِ شيعت اين معنى هست. و
1.ع - ث: «مشبهيه».
2.ث - م - ب - ح - د: «روشن».
3.ذيل آيه ۲۴ سوره مباركه نحل، و صدر آيه ۵ سوره مباركه فرقان.
4.آيه ۲۴ سوره مباركه ق.
5.صدر مطلع لاميه امرؤ القيس است كه نخستين قصيده از معلّقات سبع است. قفا نبك من ذكرى حبيب و منزل
بسقط اللوى بين الدخول فحومل
6.صفحه «۲۷۳» چاپ قديم