299
نقض

دگر آن كه مگر خداى تعالى ندانسته باشد آنچه محمّد - صلى اللَّه عليه و آله - از فضيلتِ عمر مى‏دانست! اين و مانند اين از اخبارِ آحاد كه موهمِ خطا باشد. و بيش از اين روا ندارم گفتن كه هر عاقل و فاضل كه بخواند خود بداند. پس آن را كه اين دعوى باشد در بوبكر و عمر، بايد كه بر على آن انكار نكند، يا دست از همه بدارد كه محمّد رسول اللَّه - صلى اللَّه عليه و آله - هم مستغنى است از شريكِ رسالت، هم منزّه است از تمامتِ نبوّت، هم مبرّا است از دعوىِ تمنّاىِ صمدانيّت. ۱ و الحمدُ للَّه ربّ العالمين.

[ 96 ]

[ پاسخ به توهين مؤلف سنّى در اينكه حق معيار اصلى است نه افراد ]

[ پاسخ جدلى عبدالجليل به مؤلف سنّى در اينكه بهشت به ايمان دهند نه به نسبت و صحابى بودن ]

[ منكران عدل و توحيد و عصمت و شريعت در دوزخ ]

آنگه گفته است:
و عجب است كه خرانِ ۲ ورامين، و كفشگرانِ درِعايش ۳۴و عوّانانِ قم * ۵ و كلارگرانِ ۶ آوه، و جولاهكانِ ۷ قاسان، و كياكانِ سارى و اُرَمْ *، ۸ و خربندگانِ سبزوار در قفا ۹ محمّد و على دارند و به بهشت برند كه اينان شيعتِ آل محمّدند، و صحابه و بزرگان و امامان را به دوزخ برند «تِلْكَ إذًا قِسْمَةٌ ضيزى‏»». ۱۰
اما جواب اين كلمات از وجوه گفته شد. و اين مصنّف مى‏بايست كه از عقل و نقل اين مايه دانسته باشد كه «إنَّ الحقَّ لا يُعرَفُ بالرّجالِ، و إنّما الرّجال يُعرفونَ بالحقّ،

1.ح - د: «صمديت».

2.ع: «جزان».

3.ع - ث: «دعايش». م - ب: «دعارش». ح - د: «رعانش».

4.صفحه «۲۷۷» چاپ قديم‏

5.عبارت ميان دو ستاره در دو نسخه «ح، د» نيست.

6.م - ب: «كلاگران» و شايد صحيح «گليگران» بوده است. در آنندراج گفته: «گلكار و گليگر بالكسر بنا و معمار» و در برهان قاطع گفته: گليگر به كسر اوّل و ثانى به تحتانى رسيده و گاف فارسى مفتوح براى قرشت زده گلكار و بنا را گويند».

7.م - ب: «جولاهان». در برهان گفته: «جولاه بر وزن روباه، بافنده را گويند و عنكبوت را نيز گفته‏اند و جولاهك بر وزن روباهك، عنكبوت را گويند و تصغير جولاه نيز هست كه بافنده باشد».

8.ح - د به جاى عبارت ميان دو ستاره: «و كاشان» يعنى بعد از «عوانان قم».

9.ث - م - ب - ح - د: «در قفاء [ يا قفاى ] محمد و على دارند [ يا «بدارند» ]».

10.آيه ۲۲ سوره مباركه نجم.


نقض
298

قائم كه او امام است، نه پيغمبر است، و نه صاحبِ كتاب و شريعت است، و لا نبيَّ بعدَ المصطفى به دلالتِ قولِهِ تعالى: «وَ لكِنْ رَسُولَ اللَّهِ وَ خاتَمَ النَّبِيِّينَ».۱
اما آنچه گفته است به دروغ كه «على را شريكِ مصطفى گويند» حاشا كه آن مذهب شيعه نيست؛ بلكه گويند: او شاگردِ مصطفى و وصىِ‏ّ او و خليفه او بعد از او است. ۲ و رسول را در رسالت شريك اثبات كردن كفر است با آن كه دگر انبيا را ۳شريك بوده است؛ چنان كه هارون شريكِ موسى بود به دلالت قوله تعالى: «وَ أشْرِكْهُ فى أمْرى»۴ پس اگر شيعت گويند كه: على شريكِ رسول است، پندارم كه ايشان را آن لازم نيايد كه خواجه ناصبى را، كه مذهبش چنان است كه «بوبكر تمام النّبوّه است». پس اگر بوبكر تمام النّبوّه باشد و ناچار است كه بى‏او نبوّت ناقص باشد، و خللى نكند مسلمانى را، اگر [ شيعت ]گويند كه «على شريك است به حكم امامت بعد از رسول» مگر نقصانى نكند؛ بلكه شيعت هرگز در رسالتْ شريكْ اثبات و اجرا نكرده‏اند و خواجه آن دعوى كرده است، و همه سال ۵ مى‏گويد بر سرِ منبر. و آن خبر دگر كه آورده‏اند و دروغ بر رسول نهاده كه گفت: «لو كنتُ صَمَداً جليلاً لاتّخَذْتُ عمرَ خليلاً» ۶ و سيّد اوّلين و آخرين چگونه روا دارد گفتن كلماتى كه در معنى و عبارت و اجراى آن، چند گونه خطا باشد:
يكى آن كه گويد: اگر من خدا بودمى، و اين روا نباشد كه گويد.

1.از آيه ۴۰ سوره مباركه احزاب.

2.متن مطابق دو نسخه «ح - د» است و عبارت نسخ ع - ث - ب - م چنين است: «اما آنچه گفته است به دروغ كه على شريك مصطفى است و وصىّ او و خليفه او بعد از رسول».

3.صفحه «۲۷۶» چاپ قديم‏

4.آيه ۳۲ سوره مباركه طه.

5.ح: «و همه ساله».

6.اين عبارت در نظرم نيست كه در كجا نقل شده است، ليكن نزديك به آن است آنچه سيوطى در جامع صغير نقل كرده است از بخارى (ج ۴، ص ۱۹۱) و مسند احمد (ج ۱، ص ۴۳۹، و ۴۶۳، ج ۴، ص ۴) از ابن الزبير، و نيز از بخارى از ابن عباس: «لو كنتُ متّخذاً مِن اُمتى خليلاً دونَ ربّى لاتّخذتُ أبابكر خليلاً، ولكن أخي وصاحبي». و نيز از مسند احمد (ج ۴، ص ۱۵۴) و سنن الترمذي (ج ۵، ص ۲۸۱، ح ۳۷۶۹) و مستدرك حاكم (ج ۳، ص ۸۵) نقل كرده كه پيغمبر صلى اللَّه عليه و آله فرموده: «لو كانَ بعدي نبيٌّ لكانَ عمرَ بن الخطاب». با توجه به اين كه عبارت متن وحشتناك‏تر است به دلايلى كه مصنف رحمه اللَّه عليه ياد كرده است.

  • نام منبع :
    نقض
    سایر پدیدآورندگان :
    محدث ارموی، میر جلال الدین
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 432893
صفحه از 1250
پرینت  ارسال به