آخر از كجا بودهاند. و بحمد اللَّه و مَنِّهِ يكى ازين مطعونان، نه قمى بوده است و نه قاشى و نه آوى و نه رازى و نه ورامينى و نه از سارى و نه از اُرَمْ و نه از بلاد مازندران و نه از ديارى كه به شيعتِ اِثناعشريّه معروف و منسوب است؛ بلكه همه از ولايات و نواحى و ديار مُجبّران و مشبّهيان بودهاند و دعوت برين وجه كردهاند، و حوالتِ معرفتِ خداى به تقليد و تعليم و قولِ پيغمبر و معلّمِ صادق كردهاند، و انكارِ دليل و حجّت و نظر و تفكّر كردهاند؛ چنانكه اصلِ مذهبِ خواجه مصنّف مجبّر است و خداى تعالى توفيق داد ما را تا كشفِ اسرارِ ايشان بكرديم و آن دعاوى بىحجّت و كلماتِ پُر ۱ شبهت، به دليلْ باطل و مضمحلّ گردانيديم. و الحمدُ للَّه على كمالِ إفضالِهِ، و صلّى اللَّهُ على نبيِّهِ و الطّاهرينَ مِنْ آلِهِ.
[ 115 ]
[ تفضيل انبيا بر على(ع) و تفضيل على(ع) بر فرشتگان ]
آنگه گفته است:
و بدان اى برادر كه رافضى تفضيل نهد على را بر ملائكه و انبيا.
۲اما جواب آن است كه مذهبِ شيعتِ اصوليّه آن است كه هر يك از انبياى كبار بهترند از اميرالمؤمنين - عليه السلام - كه ايشان هم نصّاند و هم معصوم، و ايشان اصحابِ وحى خداوندند و او را اين درجه نيست. ۳ امّا مذهبشان چنان است كه اميرالمؤمنين بهتر است از هر يك از ملائكه، از بهرِ كثرتِ ثواب و قبولِ مشقّت، و آن كه طاعتِ او واجب است بعد از مصطفى بر مكلّفان. و اجماعِ شيعت است بر آن، و در اخبار هست آنچه اين شبهت را زايل گرداند؛ چنانكه رسول - عليه السلام - گفت: ۴
1.ع: «بى» ث - م - ب: «پى».
2.صفحه «۳۱۸» چاپ قديم
3.بايد دانست كه اين عقيده، اگرچه اكنون غريب به نظر مىآيد، ليكن در قديم قولى بوده در ميان علماى شيعه اثناعشريه - رضوان اللَّه عليهم. شيخ بزرگوار مفيد - قدّس اللَّه روحه - در كتاب شريف اوائل المقالات (ص ۷۰، الرقم ۴۶) تحت عنوان «القول في المفاضلة بين الأئمّة و الأنبياء عليهم السلام» از آن بحث كرده است و ما نيز در تعليقات اين كتاب در جايى به نقل اين كلام پرداختهايم. رجوع شود به تعليقه ۱۳۲.
4.علامه مجلسى رحمه اللَّه عليه در بحار (ج ۵۷، ص ۳۰۰، ح ۶ و ۷) در باب «فضل الإنسان و تفضيله على الملك» گفته: «صحيفة الرضا بالإسناد عنه عليه السلام عن آبائه عليهم السلام قال قال رسول اللَّه صلى اللَّه عليه و آله: مَثَلُ المؤمنِ عندَاللَّهِ كمَثَلِ مَلَكٍ مقرّبٍ، و إنّ المؤمنَ عنداللَّه عزّوجل أعظمُ من ملك، و ليس شيء أحبَّ إلى اللَّه من مؤمنٍ تائبٍ أو مؤمنة تائبة. و منه بهذا الإسناد قال قال رسول اللَّه صلى اللَّه عليه و آله: إنّ المؤمنَ ليُعْرَفُ في السماء، كما يَعْرِفُ الرجلُ أهلَه و وُلْدَه، و أنّه أكرمُ عنداللَّه عزّوجلّ من ملكٍ مقرّبٍ». و اين مضمون در بسيارى از كتب معتمده و معتبره ديگر مذكور است. (مراجعه شود به: عيون أخبار الرضا عليه السلام، ج ۱، ص ۳۳؛ مشكاة الأنوار، ص ۱۴۹؛ روضة الواعظين، ص ۲۹۳).