فضل و منقبتِ على را زيانى ۱ ندارد. اين را بر آن ۲ قياس مىكند تا فايدت حاصل مىآيد.
و آنچه گفته است كه «على بزرگتر امامى بود به نزديكِ روافض و او را هم ايشان بكشتند در نوزدهم ماهِ رمضان؛ نه بوبكرش كشت، نه عمر، نه عثمان، نه طلحه، نه زبير» كذلك عمرِ خطّاب بزرگترامامى است به نزديكِ خواجه، و او را بولؤلؤ فروزى ۳ بكشت نهم روز از ماهِ ربيع الأوّل. ۴ و او را نه على كشت و نه حسن و نه حسين، نه سلمان، نه بوذر، نه ما، نه پدرانِ ما.
و اما آنچه گفته است: «نه طلحهاش كشت نه زبير» دگرباره به حساب كورتر است! اين دو شخص بيامدند تا او را بكشند، امّا ظفر نيافتند و كشته شدند، وگر دست يافتندى، تقصير نكردندى؛ تا عذرِ ايشان بارى نخواهد. اين است جوابِ معارضات اين كلمات كه ايراد افتاد تا هر كس كه به وجه برخواند مقصودِ از آن بداند. و مستحقِّ لعنت و مذمّت آن كه هست خود هست به عداوتِ على و آلِ على، «و لا يحبُّك إلّا مؤمنٌ تقيٌ، و لا يبغضُكَ إلّا منافقٌ شقيّ». ۵
و الحمد للَّه ربّ العالمين.
[ 135 ]
[ ادعاى مؤلف فضائح در نافرمانى شيعه از امام حسن(ع) و بهانهگيرى نمودن ]
[ صلح امام حسن(ع) و مقايسه آن با صلح پيامبر(ص) با ابو سفيان ]
[ پيشگويى على(ع) درباره مختار ثقفى و دفاع از مختار ]
[ روابط مختار ثقفى با امام حسن(ع) ]
آنگه گفته است:
و چون به هنگامِ حَسَن بود، روافض تير بر رانش زدند، ۶و طنفسه ۷ از زيرش كشيدند، و ردايش بدريدند، و همه رافضيان بگريختند و او را در مصاف تنها
1.ع: «زيادتى».
2.ح - د: «اين را بدان».
3.ع - ب - ث - ح: «فرذرى». و اين همان كلمه است كه اندكى پيش بهتكرار گذشت و تحقيق آن بر خوانندگان محول شد.
4.براى تحقيق درباره تاريخ قتل عمر، رجوع شود به تعليقه ۱۴۳.
5.مكرّر اشاره شد كه اين حديث از احاديث معروف قطعىالصدور و مسلمالورود از خاتم الانبياء صلى اللَّه عليه و آله است و در كتب فريقين به أسانيد صحيحه و معتبره ياد شده است (سنن الترمذي، ج ۵، ص ۳۰۶، ح ۳۸۱۹؛ سنن النسائي، ج۸، ص ۱۱۶؛ مسند ابن حنبل، ج ۱، ص ۹۵؛ الإرشاد، ج ۱، ص ۴۰؛ الأمالي، شيخ مفيد، ص ۳۰۸، ح ۵؛ الخصال، ص ۵۵۸، ح ۳۱؛ الأمالي، شيخ طوسى، ص ۷۸، ح ۱۱۲) و معنىاش نزديك به آن است كه فردوسى گفته:
نباشد به جز بىپدر دشمنش
كه يزدان بسوزد به آتش تنش
6.صفحه «۳۵۴» چاپ قديم
7.در منتهى الارب گفته: «طنفسه (به فتح و كسر و ضمّ اوّل و به كسر طاء و فتح فاء و به عكس آن) گستردنى است». پس مراد زيرانداز و فرش است.