طاق و هشامِ حكم و شيخ مفيد و سيّد مرتضى و بوجعفر بابويه و بوجعفر طوسى و حَسَكا بابويه و بواسماعيل ۱ و اميركا و عبدالجبّار مفيد كجا بودند؟ رافضيانِ قم و قاشان و آوه و ورامين و قوسين ۲ و سارى و اُرَمْ كجا بودند؟ ما و پدرانِ ما كجا بوديم؟ كه خواجه بعد از پانصد سال زُفان ۳ به نفرين و لعنتِ رافضيان دراز بكرده است: عثمان را تو كشتى، دشمنِ بوبكر و عمر من باشم؟! آنچه شما خارجيان كرديد، گناه بر ديگران چگونه مىنهيد؟ اگر ندانى كه كرد، بيا تا بگويم همان جماعت كه اختيار و بيعت كردند، برگشتند و بكشتند. پس قياس بايد كردن قصّه حسين را با قصّه عثمان برين وجه؛ تا هيچ مجبّر را شبهتى نماند.
و آنچه زيادت است بر آن فهم بايد كردن، اوّلاً آن كوفيان آخر با حسينِ على جماعتى بماندند چون مسلم عوسجه و زُهَيْرِ قَيْنِ بَجَلى و حبيبِ مظهّر ۴ و ابوثُمامهصائدى و عبداللَّه عُمَيْر كلبى، با چهل كس نفْسهاى زكيّه، همه مؤمنانِ ۵معتقد، شيعيانِ مستبصر كه جانها فداى كردند و تنها در سبيلِ خداى كردند. عجبتر اين است كه از چندان مهاجر و انصار كه عثمان از همه فرياد مىكرد، يك تن به فريادش نرسيد؛ نه به چوبى، نه به سنگى، نه به شمشيرى. تا حسين - عليه السلام - اگرچه كشته شد، كشتنِ او چون كشتنِ اميران بود، و كشتنِ عثمان چون كشتنِ اسيران بود. پس هنوز رافضيانِ كوفه وفا بهترك ۶ كردند كه سنّيانِ مكّه و مدينه. و اين فصل را انكار كردن مايه جحود باشد.
1.بواسماعيل معلوم نشد كه كيست.
2.كذا در نسخ ع - ث - م - ب؛ ليكن ح - د ندارند و محتمل است كه محرّف «قومس» يا «قرميسين» كه معرب كرمانشاهان است، باشد.
3.م - ح - د: «زبان».
4.ساروى در توضيح الاشتباه گفته: «حبيب بن مظاهر الأسديّ بضمّ الميم و إعجام الظاء و كسر الهاء. و فى الخلاصة: "ابن مظهر بضمّ الميم و فتح الظاء المعجمة و تشديد الهاء، و الراء أخيراً و قيل: مظاهر مشكور قتل مع الحسين بكربلاء". و يظهر منه التوقّف في حركة الهاء من مظهر، لكن صرّح ابن داود بكسر الهاء و قال: فى الصحاح: المظهر بفتح الهاء مشدّدةً: الرجل الشديد الظهر، و المظهر بكسر الهاء اسم رجل (انتهى)».
5.صفحه «۳۶۵» چاپ قديم
6.ح - د: «بهتر».