سوگند خوردند ۱ و عهد و پيمان بستند ۲ كه همپشت و همزبان باشند تا شرِّ على از مسلمانان كفايت كنند، و خونِ عثمان كه ايشانش كشته بودند، از علىِ بىگناه باز خواهند. و بدين مكر و دستان، زنِ رسول را - عليه السلام - كه بارى تعالى گفته بود: «وَ قَرْنَ فى بُيُوتِكُنَّ وَ لا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجاهِلِيَّةِ اْلأُولى»۳ بر وى تلبيس كردند و از خانهاش بيرون آوردند و در هودج نشاندند و بر خلاف طبعِ او به مصاف و قتال على آوردند. و رسول خبر داده كه: «يا عليُّ، حربُكَ حربي وَ سِلْمُكَ سِلمي». ۴ و چون لشكرها به هم رسيدند به درِ بصره، في شهور سنة ستٍّ و ثلاثين ۵ من الهجرة ۶و أمير المؤمنين را پنجاهو هفت ۷ سال بود اين روز. و ده سالش بود كه مصطفى را وحى آمد و بيست و سه سالش بود كه مصطفى هجرت كرد و ده سال در خدمتِ مصطفى به مدينه بود و چون سيّد - عليه السلام - از جهان نهان شد، بيست و چهار سال و اند ماه خلافت بوبكر و عمر و عثمان بود، و مدّتِ خلافت اميرالمؤمنين، پنج سال و چند ماه بود. اوّلين قتالى وى را اين بود به درِ بصره با طلحه و زبير و قومِ ايشان. و در شب نوزدهم
1.«خوردند» و «بستند» فقط در نسخه «ح» هست.
2.صدر آيه ۳۳ سوره مباركه احزاب.
3.از احاديث متواتر در ميان خاصه و عامه است. تهذيب الأحكام، ج ۱، ص ۱۰ (در مقدمه كتاب)؛ الإفصاح، شيخ مفيد، ص ۱۲۸؛ الأمالي، شيخ طوسى، ص ۳۶۴، ح ۷۶۳؛ الأمالي، شيخ صدوق،ص ۱۵۶، ح ۱۵۰؛ المناقب، خوارزمى، ص ۱۲۹.
4.در نسخ: «اربع و ثلاثين» ضبط شده است و قياساً تصحيح شد؛ زيرا قتل عثمان بن عفان در ذى الحجه سال سى و پنج هجرى واقع شده به اتفاق همه مورخين و ارباب تراجم و سِير. ابن عبدالبر در استيعاب گفته: «قال الواقديّ: قُتِلَ عثمان يوم الجمعة لثمان ليال خلت من ذي الحجة يوم التلبية سنة خمس و ثلاثين، و قد قيل: إنّه قتل يوم الجمعة لليلتين بقيتا من ذي الحجة، و قد روى ذلك عن الواقدي أيضاً، و قال المعتمر عن أبيه عن أبى عثمان النهدى: قتل عثمان في وسط أيّام التشريق» و قد قال أيضاً قبيل هذا ما نصّه: «و قتل عثمان بالمدينة يوم الجمعة لثمان عشرة أو سبع عشرة خلت من ذي الحجة سنة خمس و ثلاثين من الهجرة؛ ذكره المدائني عن أبي معشر عن نافع». و نظير اين تصريح را همه مورّخان و ارباب سير و تراجم دارند. پس خلافت اميرالمؤمنين از اواخر سال سى و پنج آغاز شده و جنگ جمل در سال سى و شش واقع شده است؛ بدون هيچ شبهه و اختلافى.
5.صفحه «۳۷۸» چاپ قديم
6.ح: «پنجاه و هشت».